Με κυρώσεις απειλεί την ουκρανική Naftogaz η Gazprom

Με κυρώσεις σε βάρος της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, η οποία έχει αρχίσει νομικές διαδικασίες σε βάρος του κρατικού ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου, απείλησε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, κατηγορώντας την ουκρανική εταιρεία ότι δεν τηρεί “εποικοδομητική” στάση όσον αφορά την επίβλεψη της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Μίλερ πρόσθεσε ότι είναι «ανούσιο» να εμπλακεί η Gazprom σε διεθνείς νομικές διενέξεις που έχει εκκινήσει η Naftogaz.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Naftogaz γνωστοποίησε ότι έχει κινηθεί νομικά κατά της Ρωσίας προσφεύγοντας σε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων που της επιδίκασε διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη για περιουσιακά στοιχεία της που απαλλοτρίωσε η Ρωσία στην Κριμαία.

«Οι τραβηγμένες προσπάθειες της Naftogaz να συνεχιστεί αυτή η δίκη καταδεικνύουν τη μη εποικοδομητική στάση της όσον αφορά την οργάνωση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και, γενικότερα, την εχθρική στάση της έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Μίλερ σε μια σπάνια δήλωσή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που πυροδότησε η απόφαση της Μόσχας να εισβάλει πέρυσι στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών της Ρωσίας προς την Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε περίπου 12,1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά ανήλθαν σε 63 bcm για ολόκληρο το 2022, ενώ μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από το προηγούμενο έτος.

«Η Naftogaz έχει ήδη καταθέσει αγωγή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Ρωσίας στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Εάν συνεχιστούν αυτές οι ανέντιμες ενέργειας από τη Naftogaz, και μην μπορώντας να αποκλειστεί ότι θα ενδεχομένως τελικά να οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των ρωσικών επιχειρήσεων και της Naftogaz θα είναι απλώς ανέφικτη» τόνισε ο Μίλερ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.