Με 158 «ναι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση – Μητσοτάκης: Εντολή για μεγάλες αλλαγές –

Με 158 «ναι» η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Όχι» ψήφισαν 142 βουλευτές ενώ κανένας από τους βουλευτές δεν ψήφισε «παρών».

Συνολικά ψήφισαν 300 βουλευτές.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”, και Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

Από το βήμα της Βουλής, και πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ακόμη μέτρο -«ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε.

«Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 τη ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων είχαν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση και είχαν 190 βουλευτές. Τώρα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση έχουν 202 βουλευτές και περνάει. Αφορά όσους έχουν το δικαίωμα ψήφου, να μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες/προξενεία, και όχι σε επιστολική ψήφο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Ξεκινώ ευχόμενος περαστικά στον Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «Σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια. Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη».

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».

«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «Επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».

«Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

 1. Πρώτη φορά ο κ. Κουτσούμπας χειροκροτήθηκε από όλους και αυτό γιατί αδιαθέτησε, αλλά… αυτοί είστε
 2. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά
 3. Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των αλλαγών και αυτή την εντολή έχει λάβει η κυβερνητική πλειοψηφία να την υλοποιήσει
 4. Δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα σοβαρό αντίλογο
 5. Σήμερα η χώρα μας είναι ήδη πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση
 6. Αν συμφωνούμε στον στόχο, να μπορούμε να συμφωνούμε και στο πότε πετυχαίνουμε τον στόχο και να μην αναλωνόμαστε σε «ξύλινα» συνθήματα
 7. Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις
 8. Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα
 9. Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε!
 10. Nα μιλήσουμε για το κράτος Δικαίου. Ποιος είναι ο τελικός κριτής; Είναι η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή.
 11. Αν υπάρχουν μέσα από τον κοινοβουλευτικό προτάσεις που μπορούμε να προσαρμόσουμε θα το κάνουμε, αρκεί να είναι κοστολογημένες και όχι φωτοβολίδες του αέρα κ. Ανδρουλάκη.
 12. Κ. Φάμελλε σήμερα μας είπατε αυτά που λέγατε πριν από 3 μήνες. Σας διέφυγε κάτι έγιναν εκλογές. Πήραμε 41% και εσείς 17%. Καταλαβαίνει την αναζήτηση του προσανατολισμού. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που το είχατε στο μυαλό σας. Ο ελληνικός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε με υψηλότερο ποσοστό. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα.
 13. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν οι πολίτες με μία σειρά από 10 εθνικούς στόχους μέσα στην 4ετία.
 14. Εως το τέλος του έτους είμαι βέβαιος ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα αποπληρώσουμε τα δάνεια.
 15. Ανάπτυξη που να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες
 16. Αύξηση των μισθών των χαμηλόμισθων, με νέες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας
 17. Ετσι δουλεύει μια ελεύθερη οικονομία
 18. παρεμβάσεις στην Υγεία. Θα δώσω έμφαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στο ΕΚΑΒ
 19. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
 20. Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης
 21. Η συνέχιση υλοποίησης της στιβαρής εξωτερικής πολιτικής
 22. Μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών
 23. Αύξηση των μισθών, μείωση των ανισοτήτων. Εχουμε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Με εξαίρεση τον κατώτατο, οι αυξήσεις δεν γίνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με επενδύσεις.
 24. Πέμπτος στόχος οι παρεμβάσεις στην υγεία. θα δώσω έμφαση για τις παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας
 25. Εκτός στόχος η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
 26. Εβδομος στόχος η ενίσχυση του ψηφιακού κράτους.
 27. Ογδοος στόχος η ενίσχυση της παιδείας. Πληρώνουμε ότι δεν έχουμε επενδύσει στην τεχνική εκπαίδευση
 28. Ενατος, η δικαιοσύνη και η βελτίωση στην ταχύτητα απονομής
 29. Δέκατος στόχος η θωράκιση της άμυνας της χώρας, πατριώτες των πράξεων
 30. Το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, για την ακρίβεια, δεν λέτε ότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα, δεν λέτε για τη μείωση του πληθωρισμού. Εχουμε αποτελέσματα ότι στις χώρες που μείωσαν προσωρινά τον ΦΠΑ το μόνο αποτέλεσμα είναι η στέρηση δημοσίων εσόδων.
 31. Η συλλογική ευημερία να δίνει και προσωπική ευημερία. Στόχος μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη. Είναι η ώρα της δουλειάς. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ιστορικού τόξου. Οι ανάγκες μεγάλες, οι προσδοκίες υψηλές. Το υψηλό ποσοστό δεν είναι λευκή επιταγή. Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση, μέρος της όμως, βαραίνει όλο το πολιτικό σύστημα. δεν γίνει να διαφωνούμε οι πάντες, πάντοτε και για πάντα.
 32. Μία ακόμη άμεση πρωτοβουλία για τον οικουμενικό ελληνισμό, γίνεται στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα. Αναρτούμε ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικου, είπε ο κ.Μητσοτακης και κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το ψηφίσουν.