Μητσοτάκης: Στην επόμενη σύνοδο μπορούμε να αποφασίσουμε παρέμβαση στο φυσικό αέριο – Η Ελλάδα δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη

«Διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση».

Και προσέθεσε: «Έστω και αργά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένη να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια για να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού».

Για τον Ερντογάν και την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους – με ευθύνη του Ερντογάν – στο επίσημο δείπνο της Συνόδου.

«Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί: ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο και έβγαλα τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά, θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.