Μ. Βορίδης: Στα τέλη Ιανουαρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας χαρακτήρισε μεγάλους στόχους της κυβέρνησης για το 2024 υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Real FM.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει οι επίμαχες διατάξεις να τεθούν σε διαβούλευση στις αρχές του έτους και να έχουν ψηφιστεί έως τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

«Η καινούρια χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι ιστορικού χαρακτήρα, είναι εμβληματικό, είναι πολύ πολύ σημαντικό. Και μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα, που είναι το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Αυτό είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, ελπίζουμε να έχουν σηκωθεί οι διατάξεις στις αρχές του έτους για διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου να έχουν ψηφιστεί οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και να κάνουμε ένα βήμα – το όλο βήμα πρέπει να γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρχει η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης επεσήμανε: «Θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα για τα κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο και για τη δυνατότητά τους για συνεργασίες με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας […] θα υπάρχει μια πολύ σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των κονδυλίων έρευνας, θα προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια… Για μένα το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη -κομμουνιστικές χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια-, στην Ελλάδα έχουμε καταλήξει να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν επιτρέπει τη λειτουργία αυτή».

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης εστίασε σε κάτι που είναι, όπως είπε, αντινομικό και βαθύτατα υποκριτικό: «Εξαιτίας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η λειτουργία των κολεγίων οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων. Και ταυτόχρονα “δεν θέλουν” να φτιάξουμε ένα σχήμα, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο, θα έχει προϋποθέσεις λειτουργίας, αδειοδότησης και παρακολούθησης… ουσιαστικά προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας, τις οποίες θα θέσουμε ακριβώς για να υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο, ένα πολύ καλό επίπεδο στη λειτουργία αυτών των ΑΕΙ. Αυτό θα μας λύσει το ότι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».

Όσον αφορά τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο νομοθετικό προγραμματισμό που εγώ γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Βεβαίως, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια και τον απόλυτο χειρισμό του πρωθυπουργού. Ξέρω ότι συζητείται στον δημόσιο διάλογο, το έχει κρατήσει ο πρωθυπουργός για να δει ποια είναι η χρονική στιγμή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, το ακριβές περιεχόμενο, τα διαδικαστικά κομμάτια, προκειμένου να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι, είναι κάτι το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός».

Κάνοντας έναν απολογισμό της συνολικής κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι η πρώτη τετραετία σημαδεύτηκε πρωτίστως από την κρίση του κορωνοϊού, η οποία δέσμευσε πολύ σημαντικά ποσά από πλευράς προϋπολογισμού αλλά και πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί και συνέχισε: «Όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, στην αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου φαινομένου. Η πρώτη τετραετία είχε πάρα πολλές σημαντικές φυσικές καταστροφές, που επίσης απαίτησαν μεγάλη ενέργεια στο να φτιαχτεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους. Αυτά τώρα μπορεί να μας φαίνονται δεδομένα, αλλά πριν τέσσερα χρόνια αυτοί οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί, δεν υπήρχαν. Φτιάχτηκαν κυρίως στον “Ιανό”, αλλά και αυτό δέσμευσε σημαντική ενέργεια, κεφάλαιο και προϋπολογισμό για να γίνουν. Και βέβαια πέσαμε στους πολέμους, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά σημάδεψαν την πρώτη κυβερνητική τετραετία».

Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε μια σειρά από θέματα, τα οποία πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα, το οποία είναι σε προτεραιότητα στο κυβερνητικό σχέδιο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Έφερε δε ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας: «Με την πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχυθεί οικονομικά το σύστημα υγείας, αυτό έχει εκφραστεί και με τις αυξήσεις τις οποίες πήραν οι γιατροί και με την προτεραιοποίηση στις προσλήψεις που έχει πλέον το σύστημα Υγείας».

«Η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί με την αύξηση των δαπανών για την Υγεία, πέρα από τις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν στον Προϋπολογισμό. Όλα αυτά φανερώνουν την ισχυρή πολιτική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του συστήματος υγείας».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για μηχανισμούς αξιολόγησης των ποσών αυτών: «Τα ποσά αυτά δεν δίνονται για να δίνονται έτσι ούτε δίνονται για να πέφτουν σε μαύρες τρύπες, δίνονται για να βελτιωθεί η παρεχόμενη υπηρεσία υγείας και να φτάσει η βελτίωση αυτή στον ασθενή. Εδώ χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δουλεύει, έχει ήδη κάνει πάρα πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει παρουσιάσει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και σημαντικά πράγματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Προφανώς αυτό το σύστημα υγείας είναι ένα πολύ μεγάλο σύστημα και θέλει σημαντική και πολλή δουλειά. Στο κομμάτι αυτό θα δείτε, νομίζω σύντομα, πολύ σημαντικές μεταβολές».