Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί ακόμη να έπεται, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Η ΕΚΤ έσπασε ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο μήνα και μίλησε για σταθερή πολιτική, τροφοδοτώντας την πεποίθηση ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Απρίλιο.

“Είμαστε αντιμέτωποι με το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού μας προς τα εμπρός”, είπε ο Νάγκελ σε ομιλία του στο Μιλάνο, επαναλαμβάνοντας επί το πλείστον τα προηγούμενα σχόλιά του. “Χρειαζόμαστε την υπομονή για να περιμένουμε να υλοποιηθεί πλήρως η σύσφιξη πολιτικής στον πληθωρισμό”.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε νωρίτερα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σταθερά επί αρκετά τρίμηνα και προειδοποίησε ενάντια σε πρόωρους εορτασμούς καθώς η αύξηση των τιμών, που τώρα είναι κάτω από το 3%, θα μπορούσε ενισχυθεί ξανά σύντομα, κυρίως λόγω τεχνικών παραγόντων.

Ο αποπληθωρισμός θα επιταχυνθεί ξανά αργότερα το 2024 και η ΕΚΤ θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο του 2% στα τέλη του 2025.

“Ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν εκεί που είναι, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά κάπως”, είπε ο Νάγκελ. “Για τους επόμενους μερικούς μήνες, ο δρόμος μπροστά θα είναι πιθανώς ανώμαλος με πολλά σκαμπανεβάσματα”.