Νέο «όχι» από Ορμπάν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

«Όχι» στη διαπραγμάτευση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία λέει ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε ότι δεν σχετίζεται κανένα ουγγρικό θέμα με αυτό της Ουκρανίας.

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα» ανέφερε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, όπως σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν. Τέλος, σε σχέση με την Γεωργία ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Γεωργία είναι εντάξει. Όλοι σας αγαπούν».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να έχουν μια δύσκολη σύνοδο κορυφής, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, με την έγκριση ενός πακέτου ύψους 50 δισ. ευρώ, και οι ενταξιακές προοπτικές της εμπόλεμης χώρας. Ο Ορμπάν εγείρει εμπόδια και στα δύο ζητήματα.