Ν. Ανδρουλάκης: Πρέσβης του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ για τα ελληνοτουρκικά, με τον Ν. Ανδρουλάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορεί να λειτουργεί και ως Πρέσβης του Ερντογάν και ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.”

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει σχολιάζοντας την παρατεταμένη όξυνση της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα ότι “μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών”.

Από την πλευρά, ο Ν. Ανδρουλάκης σε δήλωσή του τονίζει ότι “η απειλή πολέμου και το αναθεωρητικό δόγμα της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι απλώς διαφωνίες”, ενώ επισημαίνει ότι “δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτεμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και την εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας”.

Αναλυτικά η δήλωση Ανδρουλάκη:

“Οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η απειλή πολέμου απέναντι στην Ελλάδα, η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το αναθεωρητικό δόγμα της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι απλώς διαφωνίες ή “ατυχήματα”, όπως ατυχώς σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ.

Χαρακτήρισε μάλιστα “αφοσιωμένο σύμμαχο” την Τουρκία, μία χώρα που λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας από τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, και είναι το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει λάβει καμία κύρωση κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτεμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και την εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία.

Θα πρέπει όμως να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους ότι θα είναι και η τελευταία. Δεν μπορεί να λειτουργεί και ως Πρέσβης του Ερντογάν και ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.”