Ν. Δένδιας από Σερβία: «Καταδικάζουμε την τουρκική προκλητικότητα, υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας»

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την κατάσταση στην Ουκρανία εξετάστηκαν στις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Σερβία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, εν όψει της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Νίκολα Σελάκοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Τουρκίας: «Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, τα συμφέροντά μας βασίζονται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα έκανε και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς. «Η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει απόλυτα συνεπής στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένων και του Δικαίου της Θάλασσας» επεσήμανε στη δήλωσή του ο Νίκολα Σελάκοβιτς.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών εκφράστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα του Κοσόβου και εκφράστηκε η ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν συμβιβαστική λύση.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο θέμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, επισημαίνοντας ότι οι εθνικές πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να επιδιώξουν τη συνεργασία για το καλό της χώρας, να κοιτούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, τονίζοντας με έμφαση ότι καμία αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να αποτελέσει προοπτική για το μέλλον.

Το θέμα του φυσικού αερίου και η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας για την Σερβία ήταν επίσης βασικά θέματα στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Βελιγράδι.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκολα Σελάκοβιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία προσβλέπει στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη όπως και από αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα.