Ν. Χαρδαλιάς: «Πρώτη μας προτεραιότητα η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής»

Αυτοψία στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων έκανε σήμερα Τετάρτη ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ο μετροπόντικας ολοκλήρωσε το πέρασμά του κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το διατρητικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη, ολοκληρώνοντας το εγκάρσιο πέρασμά του κάτω από την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, κατευθύνεται προς την έξοδο στον Κηφισό μέσω του μεγάλου φρεατίου (Φ11) που κατασκευάζεται επί της οδού Πίνδου. Ταυτόχρονα, ο συλλεκτήριος αγωγός θα ενισχύσει σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων δήμων.

«Σήμερα έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια περιοχή που μας δημιουργεί προβλήματα σε περιόδους βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τεχνικού έργου αναμένεται να συμβάλει δραστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, προστατεύοντας επαρκώς τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας Αττικής στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει προ 25ετίας, αλλά κόλλαγε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια είχε απενταχθεί. Απέναντι σε αυτή τη γραφειοκρατία, εμείς θα απαντάμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έως τον Αύγουστο του 2025 το συγκεκριμένο έργο θα έχε παραδοθεί στους πολίτες. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση και περιμένουμε τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε τα έργα αυτά να χαρακτηρίζονται “μητροπολιτικά”, προκειμένου να μπορούμε να προχωράμε σε κάθετες αδειοδοτήσεις, να προχωρούν οι απαλλοτριώσεις με διαδικασίες σαν αυτές που ίσχυαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να μη χάνονται μεγάλα χρονικά διαστήματα και τέλος να υπάρχει διαδικασία άπαξ προσφυγών έτσι ώστε να μην έχουμε αντιπλημμυρικά έργα κολλημένα επί δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. Έχει ωριμάσει η σχετική συζήτηση και χαίρομαι γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εμείς θα απαντάμε με έργα σε κάθε γειτονιά» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο που λύνει προβλήματα δεκαετιών στην περιοχή μας. Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, μέσα σε ένα τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς Η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Γίνονται έργα ουσίας».

Ο αγωγός, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7 (περιοχή Αγία Μαρίνα), θα έχει συνολικό μήκος 1.213 μέτρα, με μεταβαλλόμενη διατομή από κυκλική σε ορθογωνική και πάλι κυκλική, λόγω των απαιτήσεων του υπεδάφους. Ειδικότερα, εκκινεί από τη διασταύρωση των οδών Σκρα και Σερρών, κινείται επί των Σκρα, Πλαστήρα, Τρωάδος και Θεσσαλονίκης (παράλληλη της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας) και στο τελικό τμήμα του πριν από την εκβολή, διασχίζει εγκάρσια την εθνική οδό με μικροσήραγγα, περνά κάτω από την οδό Σοφούλη με ανοιχτή εκσκαφή και καταλήγει στον Κηφισό, που είναι ο τελικός αποδέκτης των ομβρίων της περιοχής.

Η δαπάνη κατασκευής του έργου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.398.944 ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2021 – 2027» (με 2.950.341 ευρώ) και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (με 1.448.602 ευρώ). Η ολοκλήρωσή του σύμφωνα με τον προγραμματισμό είναι στα τέλη Αυγούστου του 2025.

Κατά την αυτοψία του στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν η ειδική γραμματέας της Περιφέρειας Έλενα Ράπτη, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κύρκος, ο προϊστάμενος Οδοποιίας Βαγγέλης Μπακογιώργος και οι επιβλέποντες του έργου Ά. Μουρελάτου και Ν. Μπαρτζούκας.