Οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα, το μήνυμα Στουρνάρα για τις τράπεζες και έρχονται εκπτώσεις στα ναύλα

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα για να δανείζεται με ανταγωνιστικούς όρους όπως έδειξε το ισχυρό ενδιαφέρον για το 15ετές ομόλογο και κυρίως το επιτόκιο.

Τα αποτελέσματα της έκδοσης πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της οικονομίας.

Το επόμενο βήμα είναι να επικυρωθεί και τυπικά η έξοδος των ελληνικών ομολόγων από τα… «σκουπίδια». Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, όπως επισημαίνει και η S&P θα εξαρτηθεί από τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που προωθούν την επιχειρηματικότητα.

Υπάρχει ακόμη δουλειά στην απονομή δικαιοσύνης, στη λειτουργία του δημοσίου, στη σύνδεση πανεπιστημίων – αγοράς εργασίας, στο κτηματολόγιο κ.α.  αλλά για πρώτη φορά κρατάμε την τύχη στα χέρια μας…

************

Θωρακισμένο, σφριγηλό και πιο υγιές σε σχέση με το παρελθόν είναι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μία διεθνή κρίση.

Αυτό υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο FinForum 2023, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

«Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία έπαψαν να είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρωζώνης και μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη απόσταση που έχουν διανύσει οι τράπεζες από τα χρόνια της κρίσης μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στην πολύ μεγάλη μείωση του ενεργητικού δανείων, που πλέον έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό.

************

Σε άμεσες κινήσεις για τη μείωση των ναύλων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες προχωρούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε ώστε να υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις στον κοινωνικό τουρισμό που ξεκινά από την 1η Αυγούστου και οι οποίες θα φτάνουν μέχρι 50%. Ειδικότερα, δεδομένης και της συμμετοχής του κράτους, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού αναμένεται να καταβάλουν το 10% της αξίας του εισιτηρίου.

Επίσης άμεσα ξεκινούν εκπτώσεις μέχρι 20% στα οικογενειακά εισιτήρια.

Το κυβερνητικό επιτελείο ζήτησε από τους ακτοπλόους να καταθέσουν προτάσεις για εκπτώσεις και προσφορές στα βασικά δρομολόγια της ακτοπλοΐας, άμεσα. Όπως τόνισαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν στην ελάφρυνση των βαρών της ελληνικής οικογένειάς.

Εκπρόσωποι του υπουργείου ναυτιλίας ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους εξέθεσαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως είναι οι μεγάλες λειτουργικές ζημιές των προηγούμενων χρόνων, η ανάγκη ανανέωσης του στόλου κ.λ.π.