Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ο κρίσιμος Νοέμβριος για τον γάμο Viva – JP Morgan και τα καλά νέα από την Moody’s για την Παγκρήτια

Η ένταση και διάρκεια των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η ενίσχυση του κινδύνου απότομης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της.

Όπως σημειώνει η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια με τις συστημικές τράπεζες να έχουν πλέον μονοψήφιο δείκτη NPEs αλλά επισημαίνει τρεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας: πρώτον, το υψηλό απόθεμα NPEs, δεύτερον, η χαμηλή οργανική κερδοφορία και τρίτον, το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

*****************

Σκληρές διαπραγματεύσεις, με προθεσμία ως τα τέλη Νοεμβρίου, που θα κρίνουν αν τελικά θα υλοποιηθεί ή όχι το deal εξαγοράς του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan, διεξάγει η πλευρά του ιδρυτή και βασικού μετόχου της ελληνικής ψηφιακής τράπεζας Χάρη Καρώνη με τον αμερικανικό κολοσσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις αφορούν, αφενός, το τίμημα στο οποίο στο μέλλον θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς του ποσοστού της πλευράς Καρώνη η JP Morgan και, αφετέρου, τα δικαιώματα μειοψηφίας της αμερικανικής τράπεζας, για όσο διάστημα δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Αν και η συμφωνία με τους υπόλοιπους μετόχους της Viva έκλεισε στις αρχές του χρόνου, οι διαπραγματεύσεις με τον Χάρη Καρώνη είναι σκληρές με τις πληροφορίες να θέλουν τον έλληνα επιχειρηματία να ζητά μεγαλύτερη αποτίμηση.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πάντως έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται με τα τερτίπια του έλληνα συνεταίρου τους…

*****************

Η Moody’s έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεών της σε B3 από Caa2 και τη βασική πιστωτική εκτίμησή της σε Caa2 από Caa3. Το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων παραμένει θετικό (positive outlook).

Για την Παγκρήτια Τράπεζα, η νέα μέρα έχει ήδη ξεκινήσει, καθιστώντας την πλέον το φαβορί για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου στη χώρα, στοχεύοντας στη σημαντική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και εν γένει της Ελληνικής οικονομίας.

Τόσο ο σχεδιασμός της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, όσο και οι συντονισμένες ενέργειες για την επιτυχή ολοκλήρωσή της από τη Διοίκηση Δημόπουλου-Βαρθολομαίου με την αρίστη συνεργασία της ΤτΕ, οδήγησαν σε διευρυμένη συμμετοχή ειδικών επενδυτών, με προεξέχουσα αυτή του νέου επενδυτικού σχήματος στην Ελλάδα, της Thrivest Holdings Ltd, συμφερόντων Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, η οποία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των ζητηθέντων κεφαλαίων, ανοίγοντας έτσι επιτυχώς τον επόμενο κύκλο του στρατηγικού μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας.