Οι προκλήσεις του οικονομικού επιτελείου και πως “διαβάζει” η Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας

Δύο προκλήσεις έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που μπορούν να φέρουν 2,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η πρώτη αφορά στην εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτό το στοίχημα φαίνεται ότι θα το κερδίσει η κυβέρνηση καθώς τα 25 προαπαιτούμενα βρίσκονται καλή πορεία ολοκλήρωσης. Η δεύτερη πρόκληση είναι κάπως πιο περίπλοκη και αφορά τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Και σ’ αυτό τον τομέα το οικονομικό επιτελείο δεν δείχνει ανησυχεί καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία “τρέχουν” τις υποχρεώσεις τους.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,7 δισ. ευρώ (των δυο δόσεων) μπορεί να μπουν στα κρατικά ταμεία δίνοντας μια πρόσθετη ανάσα στην προσπάθεια χρηματοδότησης των μέτρων απέναντι σε ενεργειακή κρίση

******************

Πιστή στη ρητορική της έντασης παραμένει η Άγκυρα, συντηρώντας τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και κλείνοντας τα αυτιά στα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην γειτονική χώρα προχωρούν σε μια πλειοδοσία εμπρηστικών δηλώσεων, με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους καθώς έρχονται εκλογές το 2023.

Είναι εμφανές πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες στη γειτονική χώρα τόσο θα ανεβάζει η τουρκική πλευρά τους τόνους.

Με δεδομένο πως δεν φαίνεται διάθεση για αλλαγή στάσης από την Άγκυρα  η Αθήνα πορεύεται σε δύο μέτωπα. Πρώτον εστιάζει στη διεθνοποίηση του θέματος όπως φάνηκε και από το  τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Δεύτερον δίνει βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας .

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας πως η συμπεριφορά της ‘Αγκυρας έχει «εγκλωβίσει» τις σχέσεις των δυο χωρών παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που έχουν δοθεί. Μάλιστα σημείωσε πως από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης.