Ο Χρ. Σταϊκούρας επιθεώρησε τις εργασίες στον Ε65

Την βεβαιότητα ότι το τμήμα του Ε65 από την Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα αλλά κι από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2024 κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας που αμέσως μετά τις Προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη Βουλή επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών στον Ε65 ταξιδεύοντας σε ένα τμήμα των 18 χιλιομέτρων από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα όπου εξελίσσονται οι εργασίες σε πάρα πολλά μέτωπα αλλά και στο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα.

Ζήτησε και ενημερώθηκε όχι μόνο για την εξέλιξη των έργων αλλά και για τα αντιπλημμυρικά τα οποία έχουν ξεκινήσει και τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, ενώ παράλληλα πίεσε ιδιαίτερα τους αναδόχους για παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όπως επισημάνθηκε δεν υπάρχουν προβλήματα καθώς έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολό τους, σημείωσε όμως ότι με την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος η κίνηση από τα Τρίκαλα μέχρι τον ΠΑΘΕ στο ύψος της Λαμίας θα είναι λιγότερο από μισή ώρα όταν σήμερα είναι τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να ενημερωθεί και για το τμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα όπου υπογραμμίστηκε ότι και αυτό το τμήμα θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2024 ενώ σε ότι αφορά το τμήμα Καλαμπάκα μέχρι Εγνατία σημείωσε ότι θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας έχοντας μαζί του και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Μαρία – Έλλη Γεραρδή, τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών, Ιωάννη Καρνέση, και τον Διευθυντή της ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ, ‘Ακη Χριστόπουλο ζήτησε να ενημερωθεί για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν κατά μήκος του Ε65 έτσι ώστε να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το πρόβλημα από τις πλημμύρες του Σπερχειού και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις κυρίως σε αντιπλημμυρικά.

Στις δηλώσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τον Ε65 σαν ένα από τα μεγάλα και εμβληματικά έργα της χώρας και τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερη Εθνική σημασία αφού ενισχύει την Περιφερειακή ανάπτυξη και τονώνει την κοινωνική συνοχή, όπως είπε, για να συνεχίσει λέγοντας πως «επιβεβαιώθηκε, όπως ανέφερα και στη βουλή σήμερα, ότι το έργο στο σύνολο του θα εκτελεστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της 4ετίας. Πιθανόν και νωρίτερα».

Αναφερόμενος στα τμήματα που είναι σε εξέλιξη τόνισε πως «το κομμάτι στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, το κομμάτι Λαμία-Ξυνιάδα θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε έχει ολοκληρωθεί το 94% αυτού» σημείωσε για να καταλήξει λέγοντας πως «χτίζουμε την Ελλάδα που συνδέει και ενώνει και που δεν απομονώνει»

Το Νότιο Τμήμα του Ε65, έχει συνολικό μήκος 32,5 χλμ.

Στην παρούσα φάση, στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και λειτουργεί πλήρως το τμήμα από Α/Κ Ξυνιάδας μέχρι τον Α/Κ Τρικάλων συνολικού μήκους 77,5 χιλιομέτρων, καθώς και 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος (Ημικόμβος Ε65 στον Α.Θ.Ε. έως Α/Κ Καρπενησίου).

Με την ολοκλήρωσή του θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.

Σημειώνεται ότι το Βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι εργασίες κατασκευής του θα διαρκέσουν συνολικά 36 μήνες και θα τονώσουν την απασχόληση με περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας.