Παγκόσμια Τράπεζα: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάκαμψη μέχρι το 2025 – Στο 2,4% το 2024

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για τα έτη 2020 -2025, βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει τη χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, υποχωρώντας στο 2,4% από 2,6% το 2023, ανέφερε ο οργανισμός στην τελευταία του έκθεση με όνομα «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,7% το 2025, αν και η επιτάχυνση κατά την πενταετία θα παραμείνει σχεδόν κατά 0,75% κάτω από τον μέσο ρυθμό της δεκαετίας του 2010.

Και παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική έναντι των κινδύνων ύφεσης το 2023, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα παρουσιάσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, είπε ο οργανισμός, γεγονός που θα οδηγήσει τις περισσότερες οικονομίες να αναπτυχθούν πιο αργά το 2024 και το 2025 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

«Έχετε έναν πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μια σοβαρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων θα μπορούσε να φέρει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στον πληθωρισμό καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τράπεζα προειδοποίησε ότι χωρίς μια «μείζονα διόρθωση πορείας», η δεκαετία του 2020 θα χαρακτηριστεί ως «μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών».

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πληγούν περισσότερο

Σε περιφερειακή βάση, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αποδυναμωθεί περισσότερο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Ασία από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, κυρίως λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης στην Κίνα. Μικρή βελτίωση προβλέπεται για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ αναμένονται καλύτερες επιδόσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως όλα δείχνουν θα πληγούν περισσότερο σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς το υποτονικό παγκόσμιο εμπόριο και οι στενές χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν μόλις 3,9% το 2024, ποσοστό που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας κατά  περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Μέχρι το τέλος του έτους, οι άνθρωποι σε περίπου μία στις τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες και κοντά στο 40% των χωρών χαμηλού εισοδήματος θα εξακολουθούν να είναι φτωχότεροι από ό,τι ήταν το 2019 πριν από την πανδημία, ανέφερε ο οργανισμός.

Η τράπεζα είπε ότι τα στοιχεία έδειξαν πως ο κόσμος αποτυγχάνει στον στόχο του να κάνει τη δεκαετία του 2020 «μεταμορφωτική», για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, των μεγάλων μεταδοτικών ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αντιστραφεί η κατάσταση εάν οι κυβερνήσεις ενεργήσουν γρήγορα για να αυξήσουν τις επενδύσεις και να ενισχύσουν τα πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής.