Παρέλαση επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, εύσημα και συστάσεις από το ΔΝΤ και γιατί η Goldman Sachs προτιμά τα «ποιοτικά» ελληνικά κρατικά ομόλογα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπει για τα καλά στα ραντάρ των επενδυτών. Μετά την επιτυχία της Alpha Bank που εξασφάλισε τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου, της UniCredit και μάλιστα με τους Ιταλούς να προχωρούν στην αγορά επιπλέον μετοχών από το ταμπλό, κάτι που γεννά θετικές προσδοκίες για τις προοπτικές της επένδυσής τους αλλά και την περαιτέρω πορεία της μετοχής της Alpha Bank, οι επενδυτές είδαν σαν “ζεστό ψωμί” το ποσοστο της Εθνικής τράπεζας που έβγαλε προς πώληση το ΤΧΣ.

Η υπερκάλυψη που αναφέρουν πηγές της αγοράς είναι εντυπωσιακή καθώς φαίνεται ότι μέσα σε 3 μόλις ώρες το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε πάνω από 5 δισ. ευρώ!

Αν η κούρσα της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς σήμερα και αύριο, τελευταία μέρα διάθεσης, τότε αδιαμφισβήτητα θα μιλάμε για την πλέον επιτυχημένη ολοκλήρωση της συγκεκριμένης από-επένδυσης του Ταμείου.

Το τελικό τίμημα για την πώληση του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,1 δισ. ευρώ, που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό καθώς στέλνει ηχηρό μήνυμα για την δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επί της ουσίας επισφραγίζει την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, μετά και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

********

Ανάκαμψη της οικονομίας σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά προ της πανδημίας, σημαντική μείωση του χρέους και βελτίωση της λειτουργίας και της κερδοφορίας των τραπεζών, καταγράφει το ΔΝΤ στα συμπεράσματα της αξιολόγησης του..

Η ομάδα του ΔΝΤ στην έκθεσή της προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για φέτος αλλά είναι πιο συντηρητική από το ΥΠΕΘΟ για το 2024 προβλέποντας ανάπτυξη 2%. Τονίζεται μάλιστα το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς φέτος (περίπου 2,5% για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου) παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες.

Ωστόσο, το Ταμείο χτυπά και μερικά “καμπανάκια” . Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για δαπάνες σε τομείς όπως οι μισθοί του δημοσίου τομέα και οι συντάξεις, που όπως σημειώνεται, είναι υψηλές για τα ελληνικά δεδομένα. Αντίθετα, θα πρέπει να στρέψει τις δαπάνες σε επενδύσεις, όπως στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το ΔΝΤ ζητά την παρακολούθηση και διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την αύξηση των επιτοκίων. Οι τράπεζες πρέπει να εκμεταλλευτούν τα προσωρινά αυξημένα κέρδη για να χτίσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια, τονίζεται, με το Ταμείο να ζητά επίσης να ληφθούν μέτρα για την προστασία των τραπεζών έναντι του πιθανού boom των ακινήτων.

********

Θετική στάση για τα καλής ποιότητας κρατικά ομόλογα όπως τα ελληνικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά θέτει η Goldman Sachs για το 2024, προτείνοντας στα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες αγορές.

Ο συνδυασμός της ταχείας προόδου του αποπληθωρισμού και της απογοητευτικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχει περιορίσει τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων στο πρόσφατο παγκόσμιο sell-off. Με βάση το σενάριο των οικονομολόγων της G.S, ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί περαιτέρω το 2024, δεδομένης της εξασθένησης των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και της επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών. Όσον αφορά την ανάπτυξη, οι αναλυτές αναμένουν καλύτερα νέα τα επόμενα τρίμηνα, καθώς αποκλιμακώνονται μερικώς οι πιέσεις της ΕΚΤ και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανακάμπτει.

Οι αναλυτές αναμένουν ένα ελαφρώς πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο για τα spreads των κρατικών ομολόγων, καθώς η ανάπτυξη βελτιώνεται και τα επιτόκια (με βάση το front-end) προσφέρουν μια μέτρια ανακούφιση. Η Goldman προτιμά να θέσει long σύσταση στα καλής «ποιότητας» κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής εριφέρειας (Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία), ενώ η σύσφιξη των spreads του semi – core πιθανότατα περιορίζεται από την βαριά εκδοτική δραστηριότητα τίτλων. Στην Ιταλία, αν και αναμένει να απομακρυνθούν οι πιο ισχυροί κίνδυνοι, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης δείχνει τη συνεχή έμφαση των επενδυτών στη βιωσιμότητα του χρέους, με τους αναλυτές να αναμένουν το spread BTP-Bund να παραμένει σταθερά στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2024.

Η Goldman Sachs αναμένει μια διαφοροποίηση στην πορεία των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης το 2024, καθώς οι αγορές θα ανταμείψουν τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών.