Παύλος Μυλωνάς: «Πρώιμη» η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 – Στόχος η διανομή του 20-30% των κερδών χρήσης 2023

Την επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στα μερίσματα το 2024, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς κατά τη σημερινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στους αναλυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζα αποκάλυψε πως ο SSM χαρακτήρισε «πρώιμη»  τη διανομή από τις ελληνικές τράπεζες μερίσματος από τα κέρδη του 2022 εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Αντίθετα θετικές διανοίγονται οι προοπτικές για την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, δηλαδή το 2024, όπως προκύπτει από τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Η διοίκησης της Εθνικής σημείωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των κεφαλαίων της τα προσεχή τρίμηνα ενόψει αυτής της προοπτικής διανομής μερίσματος, αξιοποιώντας παράλληλα το απόθεμα των 20 μονάδων βάσης που έχει διακρατήσει για αυτό τον στόχο από τα κέρδη του 2022.

Η τράπεζα διακρατά ήδη το 20-30% της κερδοφορίας της, ωστόσο, κατά πόσο ο λόγος μερίσματος (payout ratio) θα αγγίξει το ανώτατο όριο (30%) θα εξαρτηθεί από την κερδοφορία του τρέχοντος έτους.

Ο  κ Μυλωνάς δεν απέκλεισε, πάντως το ενδεχόμενο πρόσθετων τρόπων επιβράβευσης των μετόχων της, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον Επόπτη για το ζήτημα αυτό.

Στόχος της τράπεζας είναι η έκδοση τίτλου για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL προς το τέλος του έτους στις αρχές του 2024. Το αν θα είναι senior ομόλογο ή Tier 2 θα εξαρτηθεί από την τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου της Εθνικής «η ταχεία ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Η μείωση των τιμών ενέργειας και λοιπών πρώτων υλών οδηγεί σε ταχύτερη από το αναμενόμενο αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – υποχώρησε ήδη στο 4.5% – γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη».

Η Τράπεζα είναι σε θέση να υποστηρίξει την περαιτέρω πιστωτική επέκταση με νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ στοχεύει στην πλήρη αποπληρωμή της ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ που απομένει προς το ευρωσύστημα έως τα τέλη του χρόνου.