Πετρέλαιο: Αλμα 2% στις τιμές στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους – Φοβίζει η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 1,5% στην πρώτη συνεδρίαση του 2024, λόγω πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή μετά από την πρόσφατη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και Χούθι που κατέληξε στην βύθιση τριών σκαφών των σιιτών ανταρτών που έχουν ορμητήριο την Υεμένη.

Θετικά υπέρ της ανόδου των τιμών επίδρασαν και οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά και για οικονομική τόνωση στην Κίνα, τον κορυφαίο παγκοσμίως εισαγωγέα αργού.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο πάνω από 2% ή 1,75 δολ. στα 78,61 δολ. το βαρέλι στις 9πμ ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διαμορφώνεται στα 72,95 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1,3 δολ. ή 1,81%.

Έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους και αναλυτές προέβλεψε ότι το αργό Brent μπορεί να κινηθεί κατά μέσο όρο 82,56 δολάρια το βαρέλι φέτος, ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο των 82,17 δολαρίων το 2023. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ασθενής παγκόσμια ανάπτυξη θα περιορίσει τη ζήτηση, αλλά αναμένουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην άνοδο των τιμών.

Αμερικανικό χτύπημα στους Χούθι

Τα ελικόπτερα των ΗΠΑ απέκρουσαν την Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, επίθεση των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της δανικής εταιρείας Maersk στην Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζοντας τρία πλοιάριά τους και σκοτώνοντας 10 μαχητές, σε μια εξέλιξη που απειλεί να κλιμακώσει τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας να γίνει ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να επηρεαστεί από την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα το Σαββατοκύριακο και την περίοδο αιχμής της ζήτησης κατά τη διάρκεια του Εαρινού Φεστιβάλ της Κίνας», δήλωσε ο Λέον Λι, αναλυτής της CMC Markets με έδρα τη Σαγκάη, αναφερόμενος στις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Λι πρόσθεσε ότι η προβλεπόμενη κινεζική ζήτηση για διακοπές αυξάνει επίσης τις προσδοκίες για ανάκαμψη των τιμών τον Ιανουάριο.

Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες πλωτές οδούς για τη μεταφορά αποθεμάτων πετρελαίου όπως η Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά του Ορμούζ στον Κόλπο. Μετά τη σύγκρουση της αμερικανικής δύναμης στην Ερυθρά με τους αντάρτες Χούθι, ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο κατέπλευσε στην περιοχή, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Δεξαμενόπλοια μέσω Αφρικής

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ και αεροπορικά καύσιμα από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Ευρώπη πλέουν γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Στην Κίνα, οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αυξήθηκαν μετά τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο για τρίτο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Κυριακή.

Ένα κίνητρο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας δυνητικά τη ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο και επίσης να στηρίξει τις τιμές.