ΠΙΣ: Να αποκατασταθούν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου

Αντισυνταγματικές έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς του ΕΣΥ κατά την περίοδο 2017 έως 2022. Όμοια απόφαση είχε εκδώσει προγενέστερα και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κατά τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ οι επαναλαμβανόμενες περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, που άρχισαν από την πρώτη επιβολή των μνημονίων, αντίκεινται στις αρχές του ειδικού μισθολογίου, της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες. Μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική Πολιτεία να αντιληφθεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες και το ΕΣΥ να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό με τραγικές επιπτώσεις στη χώρα, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και προσθέτει: «Καθώς οι απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ είναι υποδιπλάσιες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης. Να θυμίσουμε, τέλος, τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, υποχρέωση που αθετεί διαρκώς παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του ΠΙΣ. Η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του ΕΣΥ δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων».