Πληθωρισμός: Εκτίναξη πληθωρισμού στο 12,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%

Νέο άλμα έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη Eurostat, ενισχύθηκαν κατά 12,1% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 11,2%.

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη – ανήλθε στο 10,0%, από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Κατά 10,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Eνα μήνα πριν ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν στο 8,8%.

Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2%, έναντι προσδοκίας για άνοδό του κατά 1,3%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 10,0% ετησίως, έναντι πρόβλεψης για 9,4% κι ενώ τον Αύγουστο είχε αυξηθεί 7,9%. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 1,9%, έναντι προσδοκίας για άνοδο 1,3%.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού – ήταν 43,9% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σημαντική ήταν η αύξηση των τιμών τροφίμων, κατά 18,7% ετησίως.