Πολεμική Αεροπορία: Παραδόθηκαν τα δύο πρώτα F-16 Viper από την ΕΑΒ

Tα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν παρέλαβε επίσημα σήμερα η Ελληνική Αεροπορία στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα. Η αναβάθμιση των 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε κατηγορία Viper σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως, αποδεικνύοντας έτστι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυση τους.

f16-paralavi__5_

Αμέσως μετά την τελετή στην ΕΑΒ, τα δυο F-16 Viper θα απογειωθούν, κάνοντας μια χαμηλή διέλευση πάνω από το αεροδρόμιο και τη Χαλκίδα, για να πάρουν στη συνέχεια κατεύθυνση για την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», ενώ οι πιλότοι της HAF θα αρχίσουν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.

Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο F-16 θα βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και θα πετά για την Κρήτη όπου θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας μοίρας, δηλαδή 18 αεροσκάφη.

Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας, η 340 «Αλεπού», η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου, την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

f16-paralavi__2_

To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στην Αμερική, και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards, όπου οι Αμερικανοί της Lockheed Martin περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Η άφιξή του στη χώρα μας αναμένεται πιθανότητα τον Δεκέμβριο.

f16-paralavi__6_

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα θωρακίσει την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Στην Τανάγρα βρέθηκαν επίσης, εκτός από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιστράτηγο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.