Πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν οι υποκλοπές και αποπλέει για την Ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας

Πολιτικές  εξελίξεις δρομολογεί το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που προκάλεσε την σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευση για τα μεν αλλά του πρωθυπουργού.

Ετσι ανοίγει νωρίτερα στις 22 Αυγούστου η Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Η  Βουλή θα εκκινήσει τις εργασίες πριν του καθιερωμένου και θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση επί του θέματος όπως ενημέρωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια».
Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

*********************

Σήμερα θα αποπλεύσει από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, το τέταρτο και μεγαλύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα του εργάζεται για τη σταθερότητα στις περιοχές του Αιγαίου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.  

Εν αναμονή των εξελίξεων παραμένει η Αθήνα, καθώς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αναμένουν την αποκάλυψη του προορισμού του τουρκικού γεωτρύπανου για να προχωρήσουν και στα κατάλληλα βήματα.

Στελέχη του ΥΠΕΞ αρνούνται να αποκαλύψουν τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν προαναγγέλλονται αλλά υλοποιούνται ανάλογα με τις κινήσεις της απέναντι πλευράς.