ΠΟΥ για το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα: «Καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες»

Eπαίνεσε το προσωπικό στο νοσοκομείο Aλ Σίφα της Γάζας o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επειδή κάνει «ό,τι μπορεί» για να φροντίσει ασθενείς παρότι το συγκρότημα έχει περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις που θέλουν να «εξαφανίσουν» τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έχει ανεπαρκείς προμήθειες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και βασικό εξοπλισμό.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται υπόγειο κρησφύγετο μαχητών της Χαμάς, κάτι που η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται κατηγορηματικά.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή τρόφιμα, ότι το προσωπικό πασχίζει να βρει πόσιμο νερό διότι οι δεξαμενές νερού έχουν καταστραφεί, αλλά και πάλι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να προσφέρει ιατρική βοήθεια για τους βαριά νοσούντες ασθενείς… Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να περιγράφουμε το Αλ Σίφα ως ένα νοσοκομείο που λειτουργεί λόγω των ηρωικών προσπαθειών που καταβάλλει το προσωπικό» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις στη Γενεύη.

Η Χάρις δήλωσε ότι το Αλ Σίφα έχει τώρα 700 ασθενείς, πάνω από 400 μέλη ιατρικού προσωπικού και περίπου 3.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν αναφερθεί 20 θάνατοι νοσηλευόμενων, αν και η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη: «Όλοι σε αυτό το νοσοκομείο είναι σε πραγματικά, πραγματικά κακή κατάσταση… Εμείς, ως διεθνής κοινότητα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος θα είναι να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Το βάρος να δοθεί στο να σωθούν ζωές, όχι στο να χάνονται… Με κάποιον τρόπο η αντίληψη ότι το νοσοκομείο πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να γιατρευτούν, να λάβουν φροντίδα όταν έχουν δυσκολίες, όταν βρίσκονται σε ανάγκη, αυτό έχει ξεχαστεί» δήλωσε η Χάρις.

Το Ισραήλ, που αποκλείει κατάπαυση πυρός, η οποία όπως υποστηρίζει θα δώσει τη δυνατότητα στη Χαμάς να ανασυνταχθεί, αρνείται ότι το Αλ Σίφα τελεί υπό πολιορκία και λέει ότι οι δυνάμεις του θα ανοίξουν διόδους για να διαφύγουν αυτοί που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Υγειονομικοί και αξιωματούχοι εντός του νοσοκομείου λένε ότι αυτό δεν ισχύει και όσοι προσπαθούν να φύγουν έχουν δεχθεί πυρά.