Προσωπικός Γιατρός: Εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι γιατροί και στη Θεσσαλονίκη

Εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα των προσωπικών γιατρών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), με αποτέλεσμα οι πολίτες να φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να επιλέξουν προσωπικό γιατρό ή να πηγαίνουν σε κάποια μακρινή περιοχή ή και σε άλλο δήμο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να εγγράψουμε τους πολίτες στο σύστημα εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας ιατρών. Τους ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Υγείας έχει λάβει απόφαση για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα –πέραν των παθολόγων και των γενικών ιατρών- οπότε ενδεχομένως να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε δεύτερο χρόνο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης, προσθέτοντας: «Οι συμπολίτες μας φεύγουν άπραγοι και απογοητευμένοι, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να αναζητήσουν προσωπικό ιατρό πολύ πιο μακριά, όπως για παράδειγμα σε Θέρμη, Μηχανιώνα ή Κουφάλια, όπου όμως κι εκεί η διαθεσιμότητα συνεχώς φθίνει».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας, από τους 600 γενικούς γιατρούς και παθολόγους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΙΣΘ, μόνο 140 ζήτησαν πιστοποιητικό προκειμένου να αναλάβουν ως προσωπικοί γιατροί. «Δεν γνωρίζω αν τελικά όλοι από αυτούς τους 140 έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού. Σίγουρα δεν αρκούν» πρόσθεσε ο κ. Νίτσας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΙΣΘ τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του πολίτη να επιλέγει προσωπικό γιατρό, είτε από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ είτε από τους μη συμβεβλημένους, και ότι έχει παρουσιάσει τις θέσεις του τόσο στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας.