Πότε θα κάνει ντεμπούτο η χώρα μας στις αγορές, στα μεγάλα stories ανάπτυξης η Ελλάδα το 2024 και η Celestyal βάζει τους Τούρκους στις επιχειρήσεις κρουαζιέρας

Με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο, εκτιμά η Bank of America ότι θα κάνει το ντεμπούτο της στις αγορές για το 2024 η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, η Αθήνα θα δανειστεί 3 δισ. ευρώ από αυτή την πρώτη έξοδό της στις αγορές, σε μία χρονιά που ξεκινά με τα ελληνικά ομόλογα ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, έπειτα και από την είσοδό τους στους δείκτες της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA, μετά την έκδοση του 10ετούς τον Ιανουάριο, θα ακολουθήσει νέα έξοδος στις αγορές τον Μάρτιο, με 15ετές ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο αναμένεται έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Την έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες περιμένει και η JP Morgan, όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της. Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι η έκδοση θα πάει καλά, καθώς για πρώτη φορά, θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη από τις ροές κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες.

Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch, τον Δεκέμβριο, άνοιξε τον δρόμο για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στους δείκτες investment grade.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να αντλήσει έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων.

*********

Η κρίση συχνά αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή, και αυτό το “εκμεταλλεύτηκαν” στο έπακρο οι άλλοτε αδύναμοι κρίκοι του ευρώ.

Χάρη στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, η Πορτογαλία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ισπανία, έχουν γίνει καλύτεροι προορισμοί για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη Berenberg. .

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια, η Berenberg εκτιμά πως θα είναι προσεκτικές και οι μειώσεις θα ξεκινήσουν πολύ αργότερα από ό,τι αποτιμούν οι αγορές. Αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της το τρίτο τρίμηνο του 2024, αλλά βλέπει συνολικές μειώσεις της τάξεως των 50 μ.β. μόνο φέτος και στο 3,5% από 4%.

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη που προβλέπει από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η πιθανή επιστροφή του πληθωρισμού σε πάνω από 2% κατά τη διάρκεια του 2025 θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να μην πιέσει τα επιτόκια κάτω από το 3%, ένα επίπεδο το οποίο και θα διατηρηθεί και το 2026

*********

«Πόδι» στο Αιγαίο και στον τομέα της κρουαζιέρας βάζει σιγά σιγά η Τουρκία μετά την απόφαση του βασικού μετόχου της Celestyal Cruises να πουλήσει σε τουρκικών συμφερόντων εταιρεία το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Olympia».

To πλοίο βρίσκεται ήδη στο τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ με το νέο πλέον όνομα «Bella Fortuna».

Όπως σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο της κρουαζιέρας, το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης και σε λίγο καιρό να ανταγωνίζεται τη Celestyal Cruises για επιβάτες στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν με νόημα ότι δεν θα είναι δύσκολο τα επόμενα χρόνια να δούμε αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να παίρνουν τα ηνία και βέβαια να καθορίζουν το πρόγραμμα των πλοίων όπως αυτοί θέλουν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ελληνικά λιμάνια και τα νησιά που έχουν επενδύσει στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Βέβαια, αυτό λίγο ενδιαφέρει τη Celestyal Cruises, αφού τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη διοικούν δεν έχουν καμιά σχέση πια με τη χώρα μας, επενδύοντας το τελευταίο διάστημα σε κρουαζιέρες σε Αδριατική και Μέση Ανατολή.