Π. Μαρινάκης: «Ξεπεράσαμε τους 850 κωδικούς προιόντων με μόνιμη μείωση τιμής, τώρα πάμε για 1.000»

«Ο τρίτος σημαντικός κρίκος της αλυσίδας, εκτός από τους ελέγχους και τις στοχευμένες παρεμβάσεις, είναι οι παρεμβάσεις για την αύξηση, στο εισόδημα των πολιτών» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του σήμερα Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μιλώντας για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ακρίβειας «είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αντιμετωπίζουν με περισσότερες δυσκολίες καθημερινά αυτό το εισαγόμενο πρόβλημα. Η κυβέρνηση κάνει πολλά πράγματα γι’ αυτό. Κανένα από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά όλα μαζί βελτιώνουν την κατάσταση και μειώνουν τις συνέπειες. Ήδη, η πρωτοβουλία -για την οποία είναι από πάνω το υπουργείο, ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας- της σταθερής μείωσης της τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες φαίνεται ότι αποδίδει. Οι κωδικοί έχουν ξεπεράσει τους 850. Είχαμε πει να πάμε στους 500, τώρα πάμε για 1.000. Αυτοί πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα χαμηλή τιμή τουλάχιστον 5%. Είναι τα περιβόητα καρτελάκια τα οποία βλέπουμε, συνεχώς, όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ για έξι μήνες. Την ανάρτηση των τιμών των οπωροκηπευτικών και βέβαια -πέραν όλων αυτών των στοχευμένων παρεμβάσεων- οι πάρα πολλοί έλεγχοι οι οποίοι γίνονται. Έχουν περάσει πλέον τα 8 εκατ. τα πρόστιμα σε μια διαδικασία, που ήταν άγνωστος όρος στη χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2019».

Αναφερόμενος αναλυτικά στις κυβερνητικές παρεμβάσεις ο κ. Μαρινάκη εξήγησε: «Έρχεται μια χρονιά, το 2024, έχοντας ψηφίσει το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, που επιτέλους οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά από 14 χρόνια, θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους. Θα έχουμε αύξηση, εφαρμόζεται το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Αυξήσεις στους συνταξιούχους. Αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τον Δεκέμβριο. Και ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα από τον πρωθυπουργό και τα εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που υπέστησαν τόσα πολλά τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση εξαπατήθηκαν κιόλας, με 150 ευρώ παραπάνω θα λύσουν όλα τους τα προβλήματα. Κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Όμως, είναι ένα σημαντικό ποσό κάθε ένα από μόνο του για να μειωθούν οι συνέπειες μιας κρίσης. Να μπορέσουν, δηλαδή, να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή τη δυσκολία που περνάει όλος ο κόσμος. Και ξέρετε κάτι; Αν ήταν μόνο οι έκτακτες παρεμβάσεις, αν ήταν μόνο τα επιδόματα, θα μπορούσαμε δικαίως να κατηγορηθούμε για επιδοματική πολιτική. Αλλά έχουμε μόνιμες παρεμβάσεις, συνολικές παρεμβάσεις για όλη την κοινωνία και για τους συνταξιούχους, με την αύξηση των συντάξεων και για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πάμε σε μία ακόμα αύξηση κατώτατου μισθού, ξεπαγώνουμε τις τριετίες για να αυξήσουμε κι άλλο – τον έχουμε αυξήσει 15% τον μέσο μισθό. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να υποθηκεύονται οι επόμενες γενιές. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί είχαμε συνηθίσει κάποιες περιόδους προηγούμενων δεκαετιών μαξιμαλιστικές πολιτικές στις πλάτες της δικής μας της γενιάς. Η Ελλάδα είναι πρώτη στη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτό πρέπει να μείνει. Είναι μια παρακαταθήκη αυτή η πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη περί «συγκάλυψης» για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη, το αντίθετο. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε μια πρόταση συζήτησης για τις παθογένειες από το 1997 και μετά, ουσιαστικής συζήτησης με μια διαδικασία που τρέχει παράλληλα με τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Ανδρουλάκης, που είναι πολύ ευαίσθητος με τους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, περιμένουμε να κάνει ένα σχόλιο, να βγάλει μια ανακοίνωση γι’ αυτό που συνέβη στην Ισπανία, που ο σοσιαλιστής Σάντσεθ έγινε εκ νέου πρωθυπουργός με μια συμφωνία με οκτώ κόμματα, ένα εκ των οποίων το Καταλανικό κόμμα. Και ξέρετε ποια ήταν η συμφωνία; Να υπάρχει αμνηστία, ασυλία, για τις πράξεις οι οποίες έχουν τελεστεί το 2017, γι’ αυτούς οι οποίοι τις διέπραξαν για το δημοψήφισμα. Σκεφτείτε, λοιπόν, αυτό πώς θα το αντιμετώπιζε ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος εμφανίζεται συνεχώς ως τιμητής του Κράτους Δικαίου. Περιμένουμε, λοιπόν, από τον κ. Ανδρουλάκη να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ισπανία, να δούμε αν εκεί θα τοποθετηθεί ή αν είναι ευαίσθητος α λα καρτ».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στο πολυσυζητημένο «1+1» απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε πως ενδεχομένως παρεξηγήθηκαν αυτά που είπε ο υπουργός ή δεν ερμηνεύτηκαν σωστά και τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα κατάργησης προσφορών 1+1 ή οποιασδήποτε άλλης προσφοράς: «Πουλάνε πολύ και οι τίτλοι ότι “αδειάστηκε ο υπουργός”. Κατ’ αρχάς και ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας, στην πραγματικότητα είπε αυτό το οποίο απάντησα και εγώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και είναι αυτό που ισχύει. Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης προσφορών 1+1 ή οποιασδήποτε άλλης προσφοράς. Ούτως ή άλλως δεν είμαστε και στον πολιτικό χώρο εμείς, που θα καταργούσαμε, θα αφαιρούσαμε από τα καταστήματα τη δυνατότητα να κάνουν με έναν τρόπο μια προσφορά. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι να ελέγχουμε την αγορά, αν οι προσφορές είναι πραγματικές προσφορές -εν προκειμένω η 1+1- και δεν είναι παραπλανητικές. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: 1+1 αποσμητικό δώρο. Μάλιστα. Όταν η τιμή μονάδας έχει 4,20 ευρώ και το 1+1 έχει 7 ευρώ, αυτό δεν είναι 1+1. Ίσως παρεξηγήθηκαν αυτά που είπε ο υπουργός, δεν ερμηνεύτηκαν σωστά, δεν έχει σημασία, σημασία έχει τι ισχύει. Αλίμονο αν καταργούσαμε μια δυνατότητα προσφοράς. Μακάρι να έχουμε και περισσότερες προσφορές. Ένα μέρος του ελέγχου είναι εικονικές εκπτώσεις, ένα άλλο μέρος είναι αν πραγματικά οι προσφορές είναι προσφορές, ένα άλλο μέρος του ελέγχου είναι αν γίνεται σεβαστός ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς, η δική μας κυβέρνηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους και πολύ λογική και αναγκαία ερώτηση για τη συζήτηση: “Πιάνουν τόπο τα πρόστιμα;” Η πρώτη απάντηση είναι ότι υπάρχουν έσοδα. ΟΚ, τα έσοδα είναι αρκετά, το μεγαλύτερο μέρος αυτών, μάλιστα, έχει βεβαιωθεί, έχει εισπραχθεί, περίπου 5 εκατομμύρια. Το δεύτερο επιχείρημα υπέρ των προστίμων, πέραν του ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, είναι στις περιπτώσεις των προϊόντων που επεβλήθησαν πρόστιμα, έχουμε μείωση τιμής έως και 25%. Το 1+1 θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχίσουν και οι έλεγχοι».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα πρόστιμα ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Στις περιπτώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι πολλαπλάσιο του οφέλους από την παράνομη δραστηριότητα. Θα σας πω ένα παράδειγμα, μπήκαν πρόστιμα σε δύο γνωστές εταιρείες, το ανακοίνωσε το υπουργείο, τα είπα κι εγώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μεγάλα πρόστιμα. Μία εκ των δυο εταιρειών, την επόμενη ακριβώς ημέρα, έβαλε 50 νέους κωδικούς σε σταθερά χαμηλή τιμή, τουλάχιστον 5%, για έξι μήνες. Έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι, είναι μία καθημερινή διαδικασία, δύσκολη διαδικασία. Δεν είναι μία διαδικασία, που μαγικά λύνεις ένα μεγάλο εισαγόμενο πρόβλημα που υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Από αυτούς τους 20.000 και πλέον ελέγχους, έχουν επιβληθεί πάνω από 1.500 πρόστιμα. Δεν “τσουβαλιάζουμε” τις εταιρείες, δεν σημαίνει ότι από κάθε έλεγχο προκύπτει ένα πρόστιμο. Στόχος μας είναι να μην κοροϊδεύει κανείς τους καταναλωτές. Πόσα χρόνια ακούμε ότι γίνονται εκπτώσεις, ξεκινάει black Friday, για παράδειγμα και ξαφνικά το ψυγείο από εκεί που είναι 500 πάει 900 και με την έκπτωση είναι 520! Πόσα χρόνια το ακούμε, πότε μπήκαν τα πολλά πρόστιμα; Τώρα».