Ράλι στα ελληνικά ομόλογα «βλέπει» η UBS, πώς «γεννήθηκε» ο 5ος τραπεζικός πυλώνας και το πιθανό ναυάγιο του CVC στην Ελλάδα

Στο στρατόπεδο των «ταύρων» για τα ελληνικά ομόλογα προσχωρεί και η UBS, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες μετά και την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Έτσι, μετά την JP Morgan, και η UBS, δηλώνει bullish στα ελληνικά ομόλογα.

Μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch σε BBB- και με δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Standard & Poor’s, οι ελληνικοί τίτλοι επιστρέφουν στους δείκτες ομολόγων ενδεχομένως από την αρχή του ερχόμενου έτους.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικής βαθμίδας και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον εμβληματικό δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond αλλά και σε άλλους δείκτες αποκλειστικά επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με αναφορά αυτόν τον δείκτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ταυτόχρονα η UΒS επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα στηρίξουν την ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα πετυχαίνει σημαντική μείωση του δείκτη του ελληνικού χρέους, στο 159% του ΑΕΠ φέτος και στο 144% το 2025, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 3% την επόμενη διετία. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025.

******

Η διοίκηση της Attica Bank ήταν αυτή που έπεισε την ομάδα των μετόχων της Thrivest να εμπλακεί στο εγχείρημα δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα, επενδύοντας σε δύο τράπεζες που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα, με στόχο μέσα από αυτήν την επένδυση και τη συνένωση των δυνάμεών τους να ξεπηδήσει μία νέα, υγιής και ισχυρή τράπεζα, σύμφωνα με το φιλόδοξο business plan που είχε παρουσιάσει όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Εξάρχου στο χριστουγεννιάτικο δείπνο της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Εξάρχου μίλησε ενώπιον περίπου 300 ατόμων για την επένδυση της Thrivest Holding στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας και της Winex Investments στην Intrakat, καθώς και για τις προοπτικές της Ελλάδας. Και υπογράμμισε την αισιοδοξία του για την οικονομία της χώρας, η οποία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και προσελκύει πλέον σημαντικές επενδύσεις.

Ο επικεφαλής της Intrakat παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για ενέργεια που χαρακτηρίστηκε αδιανόητη την εποχή εκείνη εξαιτίας των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των συγκεκριμένων τραπεζών, ωστόσο η δρομολόγηση και η νομοθέτηση του «Ηρακλή 3» επιβεβαίωσαν τελικά την ορθότητα του αρχικού σχεδιασμού των μετόχων της Thrivest και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της διοίκησης της Attica Bank. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο νέος «Ηρακλής» δεν θα διευκολύνει μόνο την εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου της Thrivest και την εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζών, αλλά θα ωφελήσει εμμέσως και τις συστημικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας τη σημαντική στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση για τη θέσπιση της λύσης αυτής.

«Διακρίναμε από νωρίς ότι τα πράγματα είχαν αρχίσει να κινούνται στην Ελλάδα. Και ήμασταν βέβαιοι ότι κεφάλαια και επενδυτές θα επέστρεφαν στη χώρα» τόνισε ο κ. Εξάρχου.

******

Σας είχαμε ενημερώσει από αυτήν εδώ τη στήλη αρκετά νωρίς για τον πιθανό εκτροχιασμό της επένδυσης του CVC στην Ελλάδα.

Τα πρώτα δείγματα από τις επενδύσεις του fund στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική υστέρηση σε κέρδη, ενώ υπάρχουν και επενδύσεις που θα «κοκκινίσουν».

Και σαν να μην έφταναν αυτά, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νομική εμπλοκή για το CVC σχετικά με το θέμα της σίτισης μεταναστών και τον διαγωνισμό των 800 εκατ. ευρώ που έχει κερδίσει σε 5 από τα 6 τμήματα η Vivartia.

Οι επιλογές του διευθύνοντος συμβούλου της Vivartia Θανάση Παπανικολάου αλλά και του Άλεξ Φωτακίδη, που είναι ο εκπρόσωπος του CVC στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να τινάξουν στον αέρα τη συνολική επένδυση.

Την ίδια στιγμή, στον χώρο της Υγείας γίνονται επαφές για την αποεπένδυση του fund από το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο, με το CVC να περιμένει μια πρώτη αποτίμηση από τα αποτελέσματα χρήσης πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Το μεγάλο αγκάθι, όμως, ακούει στο όνομα Εθνική Ασφαλιστική. Το διαμάντι της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα έχει πάψει από καιρό να λάμπει και τα σύννεφα πάνω από τη λεωφόρο Συγγρού αυξάνονται καθημερινά.

Το κλίμα που επικρατεί κάθε άλλο παρά καλό το λες. Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά τη Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν απεργίες για το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 10 Ιανουαρίου 2024, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες μας για το χάσμα και τις κακές σχέσεις των εργαζομένων με τη διοίκηση του κ. Robert Gauci, που βρίσκεται απομονωμένος και μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.

Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η κακή οικονομική πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφού για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια θα εμφανίσει χαμηλά κέρδη, συμβάλλοντας αρνητικά στο συνολικό αποτέλεσμα της επένδυσης του CVC στη χώρα μας, με τους υπευθύνους του fund να βλέπουν το επενδυτικό πλάνο τους να «βουλιάζει» από τις κακές επιλογές προσώπων, την ώρα που η Ελλάδα έχει μπει στα ραντάρ των επενδυτών ως χώρα ευκαιρίας για μεγάλα κέρδη.