Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Στις 12.30 δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από το Ζάππειο

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα καταθέσει τις προτάσεις του για την αποτίμηση του αποτελέσματος και για τη δημιουργία του οδικού χάρτη που θα αφορά την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Ζάππειο, όπου στις 12.30 θα κάνει δηλώσεις. Κανείς, ούτε καν οι πιο στενοί του συνεργάτες, δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει προς τα πού θα κινηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είναι αποτραβηγμένος στην οικία του.

Δεν προεξοφλείται, μάλιστα, ακόμα και αν επιθυμεί να παραμείνει σε αυτήν τη θέση ή να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάδοχη κατάσταση με όσο το δυνατό μικρότερη τρικυμία.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου το κλίμα «μυρίζει» διάσπαση, όποια απόφαση και αν πάρει ο κ. Τσίπρας για τη φυσιογνωμία του κόμματος, εφόσον βεβαίως θελήσει να παραμείνει στη θέση του και επανεκλεγεί σε αυτή.

Από τη μία το κομμάτι της Προοδευτικής Συμμαχίας, κυρίως οι πασοκογενείς της διεύρυνσης των τελευταίων ετών, δεν θέλει ούτε να ακούει για αριστερή στροφή, θεωρώντας αυτό το μονοπάτι καταδικαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή του στο «παραδοσιακό» 3% της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Γι’ αυτό και προτείνει, σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας αλλά κι ουσίας ως προς τη στροφή του στην Κεντροαριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την ένταξή του στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PES) από την Ευρωπαϊκή Αριστερά στην οποία ανήκει σήμερα και η οποία εκφράζει, όπως λένε, κυρίως αριστερίστικα κόμματα διαμαρτυρίας.

Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να υποβάλει αντιπαραθετική υποψηφιότητα, ενδεχομένως του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αν και θα επιθυμούσε κάποιο στέλεχός της της νεότερης γενιάς με σαφή προτίμηση στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Πέρα από τον χρόνο διεξαγωγής της προεδρικής εκλογής και του συνεδρίου -επιθυμία της είναι να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και με νέους σύνεδρους- η Ομπρέλα θα ζητήσει να γίνει «επιτέλους» σοβαρή αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας 2015-2019 και αριστερή στροφή του κόμματος θεωρώντας πως η διεύρυνση έτσι όπως έγινε, ήταν από τα «πανέρια» κι όχι από τα «ψηλά ράφια».