Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο – Σκαρφάλωσε στο 9,1%

Υψηλό ρεκόρ 40 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, καθώς το αυξήθηκε το κόστος σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα,ο ρυθμός ανόδου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,1%, από 9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% τον Μάιο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 2,5% του Απριλίου, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Αν και το «άλμα» ήταν μικρότερο σε σχέση με τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, τα δεδομένα εξακολουθούν να υπογραμμίζουν τον βαθμό πληθωριστικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, όταν ξεκινήσει μια άλλη αύξηση της τιμής της ενέργειας, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει οι τιμές θα εκτιναχθούν πάνω από 11% τον Οκτώβριο.