Σκληρή απάντηση της Κίνας στη δήλωση Μπάιντεν που χαρακτήρισε ξανά «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ

Τέσσερις ώρες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ούτε πολύ επανέλαβε ότι θεωρεί τον Σι δικτάτορα.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που κυβερνά ένα κομμουνιστικό καθεστώς και βασίζεται σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε την αντίδραση στη συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος φαίνεται να σκύβει αμήχανα το κεφάλι του.

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά στο σχόλιο, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μπάιντεν. «Αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά εσφαλμένη και συνιστά μια ανεύθυνη πολιτική πράξη. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτήν» απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε κάνει μια παρόμοια αναφορά τον Ιούνιο. Και τότε η Κίνα είχε χαρακτηρίσε τα σχόλια παράλογα και προκλητικά. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες και εκτεταμένες συνομιλίες  από τις δύο πλευρές για τη βελτίωση των σχέσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη συνάντηση της Τετάρτης.