Στην Αθήνα ο Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – «Με απόλυτη συνέπεια στις θέσεις της προσέρχεται η Ελλάδα»

«Με απόλυτη συνέπεια στις διαχρονικές της θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές των δύο μερών σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αποτελούν μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη τη συνάντηση των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επισημαίνεται, είναι μέρος μιας διαδικασίας που άρχισε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, όπως υπογραμμίζουν επίσης κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Στις 12.15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Νωρίτερα, στις 11.30 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, στις 11.30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12.00 θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης,  Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Στις 12:15 θα συνεδριάσει το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Επίσης, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστός θα παραμείνει από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν τον σταθμό χωρίς στάση.