Στις 11 η συνάντηση Μητσοτάκη, Σολτς στο Βερολίνο – Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Στις 11.00 σήμερα Τρίτη θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Οικονομία, Μεταναστευτικό και Μεσανατολικό στο επίκεντρο

Οικονομία, Μεταναστευτικό, ενέργεια αλλά και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις, μετά και το ξέσπασμα της νέας κρίσης στο Μεσανατολικό αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα γίνεται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 σε ό,τι αφορά τον λόγο χρέους και ΑΕΠ, και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι φυσικό αυτά τα επιτεύγματα να επηρεάζουν θετικά και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν εκ των πραγμάτων περάσει σε άλλη φάση, καθώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης,.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και δη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον διάδρομο Νότου – Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί επίσης το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.