Συμφωνία της Ε.Ε με το Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου – Σήμερα οι υπογραφές

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν σήμερα συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή αερίου, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Άλλωστε, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει «να ενισχύσει» την ενεργειακή συνεργασία της με το εβραϊκό κράτος σε απάντηση στον «εκβιασμό» της Ρωσίας.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να μας κάνει εκβιασμό», κατήγγειλε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.

«Από την αρχή του πολέμου (στην Ουκρανία), η Ρωσία έκοψε εσκεμμένα τις προμήθειες αερίου της προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, προς ολλανδικές και δανικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Η συμπεριφορά του Κρεμλίνου το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενισχύει τη βούλησή μας να απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Για παράδειγμα, διερευνούμε αυτή τη στιγμή οδούς για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μας με το Ισραήλ», εξήγησε επικαλούμενη ένα σχέδιο πόντισης υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει το εβραϊκό κράτος, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και έναν «αγωγό» στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε χθες πως τρεις μεγάλες επιλογές προσφέρονται στο Ισραήλ για να εξαγάγει ένα μέρος του αερίου του προς την Ευρώπη: να διοχετεύσει το φυσικό αέριό του προς την Αίγυπτο, γειτονική χώρα που ήδη συνδέεται με έναν αγωγό με το εβραϊκό κράτος, η οποία στη συνέχεια θα το υγροποιεί και θα το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη· να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου προς την Τουρκία, η οποία συνδέεται, από την πλευρά της, με τη Γηραιά Ήπειρο· ή να κατασκευάσει μια νέα οδό για τους υδρογονάνθρακες απ’ ευθείας προς τον ευρωπαϊκό νότο.