Συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν αύριο στο περιθώριο της Συνόδου της Πράγας

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει αύριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Πράγα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί διμερείς συναντήσεις του Μακρόν με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Σερβίας και του Κοσόβου, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμφωνηθούν εντός των ερχόμενων ωρών και άλλες. Μάλιστα, όπως τόνιζαν, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΠΚ θα υπάρξουν τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (οι δύο εκ των οποίων θα αφορούν το ζήτημα της ειρήνης και οι άλλες δύο το ζήτημα της ενέργειας) προσφέρει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να έχουν κάποιες, έστω σύντομες, μεταξύ τους επαφές.

Ως προς την ουσία της συνόδου κορυφής των 44, οι γαλλικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι είναι η πρώτη μετά την υποβολή της πρότασης για την ΕΠΚ από τον πρόεδρο Μακρόν τον Μάιο, καθώς και ότι εκ των πραγμάτων ο χαρακτήρας της θα είναι σχετικώς «χαλαρός». Ως έναν βαθμό θα είναι και αναγνωριστικού χαρακτήρα, ώστε σταδιακά να θεσμοθετηθεί ότι μία με δύο φορές τον χρόνο οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεδριάζουν από κοινού με τους άλλους 17 Ευρωπαίους ηγέτες για θέματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΠΚ εκτιμάται ότι θα γίνει την άνοιξη του 2023, κατά πάσα πιθανότητα σε χώρα εκτός της Ε.Ε., ενώ ήδη πρόθυμες να τη φιλοξενήσουν είναι Βρετανία και Μολδαβία.

Σε ό,τι αφορά την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 την Παρασκευή στην Πράγα, οι γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο επίκεντρό της θα είναι το ενεργειακό, καθώς και ο συντονισμός των εθνικών πολιτικών αναφορικά με την οικονομική πτυχή της κρίσης.