Συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΚΤ εντός της ημέρας μετά το sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση εντός της ημέρας με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει και να συζητήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων,

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται σε μια συγκυρία όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα για πολλές κυβερνήσεις εντός της ευρωζώνης.

«Θα έχουν μια ad hoc συνεδρίαση ώστε να συζητήσουν τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, μιλώντας στο CNBC.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη στιγμή που η ΕΚΤ υποσχέθηκε σειρά αύξησης των επιτοκίων την περασμένη Πέμπτη, ενώ το spread των αποδόσεων ομολόγων μεταξύ της Γερμανίας και πιο χρεωμένων νότιων χωρών, ιδίως η Ιταλία, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, διαμορφώθηκε στο 1,77% την Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, όταν τα ιταλικά ομόλογά τους διαμορφωνόταν 240 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα 1,0475 έναντι του δολαρίου σήμερα.

Το μέλος της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, τόνισε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει τόσο υφιστάμενα όσο και νέα μέσα εάν διαπιστώσει ότι η ανατιμολόγηση της αγοράς ήταν “άτακτη”.

“Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που υπερβαίνουν θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής”, είπε η Schnabel, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της να αποτρέψει τον κατακερματισμό.