Συνελήφθη για δωροληψία υπάλληλος της ΔΥΠΑ – «Έσβηνε» πρόστιμα από επιχειρήσεις

Στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή αναμένεται να οδηγηθεί ένας υπάλληλος της ΔΥΠΑ, ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, και παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, και συνελήφθη χθες Πέμπτη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντος περιλαμβάνονται επιπλέον μία υπάλληλος-συγγενικό του πρόσωπο για συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου και 13 ιδιώτες κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Όπως ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκε σχετική καταγγελία από τη ΔΥΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος προέβαινε σε παράνομη εξάλειψη προστίμων σε επιχειρήσεις για τις εκπρόθεσμες αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων αντί χρηματικού ποσού το οποίο ζητούσε από λογιστές επιχειρήσεων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς -τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου- εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, προέβαινε συστηματικά στην απαίτηση χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 50 έως 100 ευρώ, προκειμένου να παραλείψει την επιβολή προστίμου ύψους 400 έως 800 ευρώ σε εταιρείες οι οποίες είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων τους.

Παράλληλα προέκυψε ότι συγγενικό του πρόσωπο, που επίσης εργάζεται στη ΔΥΠΑ, του παρείχε την αναγκαία συνδρομή για την τέλεση των πράξεών του και τον ενημέρωνε για τυχόν γνωριμίες λογιστών με υπαλλήλους της υπηρεσίας, ώστε να αποφευχθεί η αποκάλυψη της δράσης του.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν και τη δεύτερη κατηγορούμενη αλλά δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου. Σε σωματικές έρευνες και από την έρευνα που σε σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.050 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του υπαλλήλου σε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση και διαπίστωση ανάλογων περιπτώσεων συνεχίζεται.