
Δυνατός ήταν ο Σεπτέμβριος για τις τουριστικές εισπράξεις, με σημαντική βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, αλλά και συνολικά του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας την Δευτέρα, με το έλλειμμα να μειώνεται στο ήμισυ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι ταξιδιωτικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 12,7% φέρνοντας άνοδο των εισπράξεων κατά 14,6% σε σχέση με το περσινό Σεπτέμβριο, ενώ μάλιστα η τάση ήταν ανοδική για όλο το διάστημα του εννεαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,2% σε ετήσια βάση.
Η ισχυρή τουριστική εικόνα του Σεπτεμβρίου είχε προαναγγελθεί και από τα στοιχεία για την κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διακινήθηκαν από τα ελληνικά αεροδρόμια +9,3% περισσότεροι επισκέπτες σε σύγκριση με το 2022, με την αύξηση μάλιστα να είναι υψηλότερη σε σχέση με την χρονιά «ορόσημο» του 2019 «αγγίζοντας» τον Σεπτέμβριο το +13,9%.
Οι σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αντανακλώνται και στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο τον Σεπτέμβριο 2023 μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 404,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου το έλλειμμα μειώθηκε κατά 4,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,3 δισ. ευρώ.
*********
Οι αγορές πιθανότατα έχουν δίκιο που δεν βλέπουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bank of England. Αλλά κατά την HSBC, υπερβάλουν όταν περιμένουν ότι η Fed και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο και ότι η BoE θα έχει κάνει δύο μειώσεις μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.
H HSBC υπενθυμίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θέλουν να δουν σημάδια υποκείμενου αποπληθωρισμού για να σταματήσουν. Και δεν θα έχουν δει αρκετά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Αντίθετα, η HSBC βλέπει τον κύκλο περικοπών να ξεκινά το γ’ 3μηνο του 2024 στις ΗΠΑ, το δ’ τρίμηνο στην ευρωζώνη και το α’ τρίμηνο του 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
*********
Αντιμέτωπες με το διπλό «βαρίδι» της κλιματικής αλλαγής και του δημογραφικού θα βρεθούν τις επόμενες δεκαετίες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, προειδοποιεί η Scope Ratings.
Ανάλυση του οίκου αξιολόγησης διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό είναι περιορισμένοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά θα αποτελέσουν μια σημαντική και αυξανόμενη πρόκληση για την τροχιά των δημοσίων χρεών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ειδικότερα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή, καθώς μπορεί να οδηγήσει το δημόσιο χρέος κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το ευνοϊκό σενάριο στις χώρες της Ε.Ε.
Παράλληλα, το δημόσιο χρέος θα είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, 3 ποσοστιαίες μονάδες και 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το κεντρικό σενάριο στα τρία δυσμενή σενάρια για το κλίμα αντίστοιχα – το «ελεγχόμενο», το «hothouse» και το «ανεξέλεγκτο»-έως το 2050.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα και θα επιτείνουν τις ανοδικές πιέσεις στην τροχιά των δημόσιων χρεών, όπως προειδοποιεί η Scope.
Όπως επισημαίνει η Scope, οι χώρες του Νότου παρουσιάζουν πολύ ισχυρή δυναμική του χρέους, με το μέσο δείκτη χρέους στην περιοχή να αναμένεται να μειωθεί κατά 55 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2022-2050, στο 83% του ΑΕΠ.
Ο οίκος διαπιστώνει σημαντική μείωση του χρέους στην Ελλάδα (κατά 88 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Πορτογαλία (κατά 80 ποσοστιαίες μονάδες).
Η αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση είναι σχετικά ήπια για τις χώρες του Νότου, λόγω των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ασφαλιστικού, αλλά και εξαιτίας των ήδη υψηλών δαπανών.