Σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα έχει υποβάλει η Αίγυπτος – Τι προβλέπει

Επιβεβαίωσε η Αίγυπτος το γεγονός ότι έχει προωθήσει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα. Όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ντιάα Ρασουάν, στην πρόταση περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασής της για τη Γάζα και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές.

Όπως είχε αναφέρει την παραμονή των Χριστουγέννων το site Times of Israel, επικαλούμενο το σαουδαραβικό δίκτυο Asharq, το σχέδιο για τη Γάζα που υπέβαλε η Αίγυπτος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Αρχικά, μια κατάπαυση του πυρός για δύο εβδομάδες, με δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων -γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών, ιδιαίτερα αρρώστων. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 120 Παλαιστίνιους κρατούμενους των ίδιων κατηγοριών, κατά το πρότυπο της προηγούμενης εκεχειρίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου σταδίου, οι εχθροπραξίες θα σταματούσαν, τα ισραηλινά τανκς θα αποσύρονταν και η ανθρωπιστική βοήθεια θα έμπαινε στη Γάζα.
  • Στο δεύτερο στάδιο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Αιγύπτου μια «εθνική διάσκεψη για την Παλαιστίνη», με στόχο τον τερματισμό της διαίρεσης μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών -κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς- και θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που θα επιβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας και θα ανοίξει τον δρόμο για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
  • Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμικός Τζιχάντ – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας και θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους πολίτες από το βόρειο τμήμα του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αν και κατά τον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν έχουν δώσει επίσημα τις απαντήσεις του επί του σχεδίου, πληροφορίες που είχε μεταδώσει πρόσφατα το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ δεν βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αλλαγής του status quo στα παλαιστινιακά εδάφη και το μόνο που συζητούν είναι οι ανταλλαγές ομήρων και αιχμαλώτων.