Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

Σύσκεψη κατά την οποία εξετάστηκαν τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ενεργειακής ασφάλειας της χώρας εν όψει της καλοκαιρινή περιόδου, οπότε αναμένονται αιχμές φορτίου έγινε χθες Τετάρτη, το απόγευμα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Διαχειριστές του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος

Η τεχνική διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι εξαιρετική και το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκές για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και, ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ, σύμφωνα με σενάρια που παρουσίασε με προσομοίωση ο ΑΔΜΗΕ. Οι νέες μονάδες «Πτολεμαΐδας 5» και «Αγίου Νικολάου 2» αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικές, όπως επίσης το σύνολο των μονάδων παραγωγής λιγνίτη και φυσικού αερίου. Επιπλέον προστέθηκαν 1390 MW νέα ισχύς ΑΠΕ από την 1 Ιουνίου 2022 μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τυχόν λειτουργικές δυσκολίες που αφορούν εφεδρείες, συμφορήσεις και τοπικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, οι Διαχειριστές έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισής τους, ενώ έχουν διεξαχθεί και ασκήσεις ετοιμότητας. Τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται εντατικά κλαδέματα και καθαρισμοί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας προβλημάτων από ενδεχόμενες φωτιές. Επιπλέον οι Διαχειριστές έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες για την εξασφάλιση επαρκούς δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εφεδρειών στα νησιά.

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα διαρκούς πληροφόρησης και συντονισμού μεταξύ ΥΠΕΝ, Διαχειριστών και Ρυθμιστικής Αρχής για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι έχει επιτευχθεί για φέτος υψηλός βαθμός ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων.