Τίμησαν τα 110 χρόνια της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα

Με την παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπου Λαλούση πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα.

Από νωρίς το πρωί εψάλη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στην συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Ακολούθησε παρέλαση της μαθητικής νεολαίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και παραδοσιακών συλλόγων ενώ δύο μαχητικά αεροσκάφη f-16 έκαναν τιμητική υπερπτήση πάνω από την Σάμο.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους ολόκληρου του νησιού.

Εξάλλου μήνυμα φιλίας και σταθερότητας αλλά και ετοιμότητας εξέπεμψαν από την ακριτική Σάμο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης καθώς και η πολιτική ηγεσία της Σάμου.

Από δω από την όμορφη Σάμο πανηγυρίσαμε σήμερα για την ένωση. Τιμήσαμε όσους αγωνίστηκαν για Ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας αλλά και φιλίας. Στέλνουμε όμως ταυτόχρονα μήνυμα ισχύος, εγρήγορσης και πάνω και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο διευκρινίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μέχρι τον κάθε οπλίτη αντιλαμβάνεται την κάθε μας νήσο και κάθε μικρόνησο και την κάθε βραχονησίδα ως μία ξεχωριστή Πατρίδα. Είμαστε νηφάλιοι, είμαστε ψύχραιμοι είμαστε ισχυροί, έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα” τόνισε με νόημα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος χαρδαλιάς.

“Γιορτάζουμε την επέτειο της ενσωμάτωσης της Σάμου με την Ελλάδα πριν από 110 χρόνια. Ο διακαής πόθος των Σαμιωτών έγινε πραγματικότητα αυτού του περήφανου λαού των Σαμιωτών που πραγματικά με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή Σοφούλη πήραν τη μεγάλη απόφαση και πραγματικά με αρετή και τόλμη ενσωματώθηκαν με τη μητέρα Ελλάδα. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει και σήμερα γιατί όλα αυτά τα ιστορικά παραδείγματα είναι και σύγχρονα. Και σήμερα σε μία ιδιαίτερη περίοδο οι ένοπλες δυνάμεις, ο ελληνικός στρατός ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά εκπέμπει μήνυμα ετοιμότητας, αποτροπής και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και την τιμή του Ελληνικού Λαού “ συμπλήρωσε ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ο βουλευτής Σάμου καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης στο μήνυμα του ανέφερε ότι πρόκειται για “μία λαμπρή ημέρα ειδικά αυτή την εποχή συμβολίζει πάρα πολλά για τον ελληνισμό. Μία εποχή που αυτό το ιστορικό νησί απειλείται, η πατρίδα απειλείται, νομίζω ότι ο στρατός ο οποίος είναι εδώ με την ηγεσία του εγγυάται για την ασφάλεια την ευημερία βέβαια και το θρίαμβο έναντι σε κάθε επιβολέα”.

“Είναι μία λαμπρή μέρα για την Σάμο, είναι μια λαμπρή ημέρα για την Ελλάδα. Γιορτάζουμε την ένωση της Σάμου με τον εθνικό κορμό. Τι πιο ισχυρό μήνυμα εδώ παρούσα όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Ο λαός της Σάμου σύσσωμος δίνουμε ένα μήνυμα απάντηση, ένα μήνυμα ειρήνης, ένα μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας από την ακριτική Σάμο” δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάτζος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης τόνισε ότι  “Το μήνυμα της ημέρας είναι διαχρονικό. Ενότητα και αγώνας. Η ιστορία μας είναι βαριά. Έχουμε υποχρέωση να την συνεχίσουμε. Έχουμε υποχρέωση να δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Σαμιώτες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά μας και σήμερα ειδικά σήμερα σε μία εκδήλωση αρκετά φορτισμένη απολαύσαμε και τα στρατεύματα, απολαύσαμε και τη νεολαία μας. Έχουμε μέλλον, το μέλλον αυτό θα το διαφυλάξουμε”.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΣΕΩΝ ΕΥΣΕΒΙΟΣ

“Λαμπρή η μέρα σήμερα για την Σάμο. Το μήνυμα το οποίο πρέπει να πάρουμε όλοι μας είναι η σύμπνοια, η ενότητα και η αγάπη η οποία μας έφερε σε αυτή τη μεγάλη μέρα της 11ης Νοεμβρίου του ΄12 και αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε πάση θυσία και εμείς οι σύγχρονοι Σαμιώτες και Έλληνες”. Τέλος  η  θεματική Αντιπεριφερειάρχης Άννυ Ανδρεάδου μετέφερε το μήνυμα της ημέρας με ένα ποίημα του Γεωργίου Κλεάνθους «Είς Σάμον»