Τα έσοδα “λύνουν τα χέρια” της Κυβέρνησης για έκτακτο επίδομα, έβαλε πλώρη για την πρώτη κερδοφόρα χρήση η Attica Bank και δύσκολη εβδομάδα για την PwC στη γειτονιά μας.

Η πορεία των φορολογικών εσόδων εξαιτίας, αφενός της καλής πορείας και της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού, αλλά και αφετέρου της μερικής φορολογικής συμμόρφωσης εξαιτίας ελέγχων αλλά και χρήσης των POS, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά υπερβαίνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί.

Εκρηκτική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καταγράφουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΥΠΕΘΟ. Φτάνει τα 6,084 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,746 δισ. ευρώ. Μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του προσχεδίου, με αποτέλεσμα η υπέρβαση εσόδων να περιορίζεται σε 300 εκατ. ευρώ στο 10μηνο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέο έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους πριν από τα Χριστούγεννα.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης είχαν προδιαγράψει με δημόσιες δηλώσεις τους τη χορήγηση μιας ακόμα εισοδηματικής ενίσχυσης έκτακτου χαρακτήρα πριν τα Χριστούγεννα.

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να προχωρήσουν σε καμία βεβιασμένη ενέργεια χωρίς να υπάρχει «κλειδωμένος» επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, εν αναμονή μάλιστα και της επικείμενης αξιολόγησης από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, που όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι και ο εν λόγω διεθνής οίκος αξιολόγησης θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαλάσουν την καλή εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό, αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή που Ελλάδα επιχειρεί την ολική επιστροφή στα προ μνημονίων επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη, η κυβέρνηση θα χορηγήσει και εφέτος την «επιταγή ακρίβειας» σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία κ.λπ.)

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 – 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν προς το τέλος του μήνα.

***********

Πλώρη για την πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά από πολλά χρόνια έχει βάλει η Attica Bank, σε μια χρονιά που έχει αλλάξει το προφίλ και την τοποθέτηση της τράπεζας στην αγορά.

Την ανάκαμψη της Attica Bank επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2023, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για την Τράπεζα σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από τις εντατικές προσπάθειες της Διοίκησης της Ελένης Βρεττού για την εξυγίανση και την επαναφορά της σε λειτουργική κερδοφορία μετά από χρόνια.

Η Attica Bank ανακοίνωσε τρίτο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο, με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη €11,5 εκατ. και κέρδη προ φόρων €17 εκατ. Με ορόσημο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο, πέντε μήνες μετά η τράπεζα μπήκε δυναμικά στις χορηγήσεις και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πέτυχε πιστωτική επέκταση συνολικά στο 9μηνο ύψους 165 εκατ. ευρώ, όταν η υπόλοιπη αγορά δανείων είναι παγωμένη, συμμαζεύει κόστη και μπαίνει σε νέους κλάδους, όπως η χρηματοδότηση μικρομεσαίων ξενοδοχείων.

Το στοίχημα φαίνεται να βγαίνει για την διοίκηση της Attica Bank και την Ελένη Βρεττού καθώς η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η αφοσίωση στην εξυγίανση και ανασύνταξη της Attica Bank της έχει επιτρέψει μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα όχι μόνο βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών, αλλά και ανάπτυξης της Τράπεζας με μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της δυναμική.

***********

Το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών των ΗΠΑ (PCAOB) επέβαλε υψηλό πρόστιμο και πειθαρχικές κυρώσεις στην PwC Ελλάδος και το στέλεχος της εταιρείας, Νίκο Γεώργιο Κωμοδρόμο, για παραβιάσεις των κανόνων και προτύπων της PCAOB σε σχέση με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2016 της Aegean Marine Petroleum Network Inc. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το PCAOB, ο κ. Κωμοδρόμος και η ομάδα ορκωτών λογιστών της PwC Ελλάδος, δεν ανταποκρίθηκαν με τον δέοντα επαγγελματισμό σε ασυνεπή ελεγκτικά στοιχεία, που αφορούν σε τέσσερις πελάτες της Aegean, από τους οποίους προέκυψε το 13% των αναφερόμενων εσόδων της πετρελαϊκής εταιρείας το 2016. Όπως προκύπτει, υπήρχαν εικονικές συναλλαγές με εταιρείες φαντάσματα τις οποίες δεν εντόπισε (;) η PwC.

Στη συνέχεια ήρθαν νέες αποκαλύψεις, αυτή τη φορά για την Κύπρο. Το δίκτυο δημοσιογράφων ICIJ, αποκάλυψε στοιχεία με βάση έγγραφα και μαρτυρίες που αφορούν στον ρόλο της Κύπρου στην υποβοήθηση Ρώσων ολιγαρχών, ώστε να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία, αποφεύγοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και, νωρίτερα, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, και πάλι, ο ελεγκτικός οίκος PwC. Σύμφωνα με την ICIJ, «όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η ελεγκτική εταιρεία PwC Κύπρου, βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις που είχαν σκοπό να διακόψουν τη χρηματοδότηση του πολέμου από τον Πούτιν. Είναι άραγε σύμπτωση ότι και τα διευθυντικά στελέχη της PwC Ελλάδος είναι Κύπριοι;

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του μεγάλου σκανδάλου Taxleaks που συγκλονίζει εδώ και μήνες την Αυστραλία. Εκεί, στέλεχος της PwC που ενεργούσε ως σύμβουλος της κυβέρνησης είχε μεταβιβάσει πληροφορίες σχετικά με επικείμενες φορολογικές αλλαγές σε συναδέλφους του, οι οποίοι τις χρησιμοποίησαν για να προσελκύσουν ως πελάτες μεγάλες επιχειρήσεις. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε τεράστια πρόστιμα, καθώς, όπως προέκυψε, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει παρόμοιες διαρροές ή, στη συνέχεια, για να εντοπίσει τους υπευθύνους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στην Κύπρο και στην Αυστραλία έχουν βρεθεί μπλεγμένες και οι κυβερνήσεις. Καλό είναι να μαθαίνουμε όλοι. Όπως λένε οι αγγλοσάξονες, μια φορά μπορεί να είναι ατύχημα, δύο φορές σύμπτωση, αλλά τρεις φορές είναι πλέον συνήθεια.