Τα θετικά μηνύματα της ΑΧΙΑ για τις τράπεζες και τα στοιχήματα για το επιτόκιο της ΕΚΤ

Ψηφό εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η ΑΧΙΑ η οποία παραμένει αγοράστης καθώς βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου της τάξης του 54%-90%.

Όπως σημειώνει, οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν διαφορετικά επενδυτικά στυλ/προτιμήσεις.

Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στα 1,6 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 82%, για την Eurobank η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,6 ευρώ επίσης από 1,45 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 75%, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,2 ευρώ από 5,5 ευρώ πριν με 54% περιθώριο ανόδου και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,2 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 90%.

Η Axia σημειώνει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ευνοϊκή, με καθαρότερα και καλύτερα εφοδιασμένα χαρτοφυλάκια, καθώς ένα μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων ανήκει σε εξωτερικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

*****************

Η  απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση (διαμορφώνοντάς τα στο 3,25%), οδήγησε τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκιά τους .

Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός έχει βάλει τις κεντρικές τράπεζες σε έναν δρόμο που είναι μονόδρομος και δεν είναι άλλος από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχήματα έχουν αναθεωρηθεί, καθώς οι χρηματαγορές πια τοποθετούνται για επιτόκια στο 3% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον ερχόμενο Μάιο, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου στοιχημάτιζαν για επιτόκιο στο 1,5%.

Η ΕΚΤ, από τον περασμένο Ιούλιο έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 125 μονάδες βάσεως, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% κι ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τρέχει με ρυθμό ρεκόρ της τάξεως του 9,1%.