Τα κρίσιμα ραντεβού για την επενδυτική βαθμίδα, παγκόσμιος πρωταθλητής το ΧΑ και πως το Ellington δεν έβαλε ευρώ στην Attica Bank

Οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου δεν αργούν. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope, που βαθμολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θα δώσει τη νέα ετυμηγορία του στις 4 Αυγούστου με τις προοπτικές να είναι υψηλές για μία αναβάθμιση που θα σημάνει αυτόματα και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο διάστημα από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε νέες ετυμηγορίες και από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τρεις από αυτούς – Fitch, S&P και DBRS – να αξιολογούν επίσης την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Και οι τρεις αυτοί οίκοι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις που θα σημάνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή της κρίσης χρέους.

Πρώτος στη σειρά θα αξιολογήσει την Ελλάδα ο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ μία εβδομάδα μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει ο Moody’s, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγησή του απέχει σημαντικά από αυτή (τρεις βαθμίδες). Στις 20 Οκτωβρίου είναι η σειρά του S&P και ο κύκλος για εφέτος θα κλείσει με τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Πρόγευση για τη στάση που θα κρατήσουν έδωσαν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τονίζοντας την πολιτική σταθερότητα που διασφαλίστηκε με το αποτέλεσμά τους.

**********

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με κέρδη 37,16% κινούμενη κοντά σε υψηλά 9 ετών.

Πρωταγωνιστής της ανόδου από τις αρχές του έτους, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, είναι η μετοχή της Πειραιώς, της Aegean Airlines, της Εθνικής, της Jumbo, της ΔΕΗ, της Alpha Bank και της Viohalco.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις αρχές του 2023 έχει αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει μηνιαία άνοδο 59,18%.

Το χρηματιστηριακό ράλι του πρώτου εξαμήνου στηρίχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τα τέλη του 2022 κι αυτό είναι ο κύριος μοχλός που οδηγεί την αγορά σε ισχυρή άνοδο και σε επίπεδα τα οποία είχε να δει από το 2014, άνοδος η οποία συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση του τζίρου, ενδεικτικό νέων εισροών κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν στα ραντάρ τους την ελληνική αγορά, ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η επάνοδος στο investment grade (IG) θα επιτρέψει στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα να επιστρέψουν στο ραντάρ μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά την προεκλογική περίοδο εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. Ο πολιτικός κίνδυνος υποβαθμίστηκε με την αγορά να προεξοφλεί την διαμόρφωση ισχυρού κυβερνητικού σχήματος, κάτι που επιβεβαίωσαν οι εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τα δημοσιονομικά της χώρας βαδίζουν σε καλό δρόμο, με την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2022, γεγονός που στήριξε την άνοδο των ελληνικών μετοχών.

Υποστηρικτικά για την χρηματιστηριακή αγορά λειτούργησαν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

**********

Σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε το αμερικανικό fund Ellington που εμφανιζόταν ως “σωτηρας” στην Αttica Bank. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαίωσε πως δεν συμμετείχε σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γιατί όπως λέει παρά την καλή πρόοδο με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του SCI. Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό για την Ellington να αποκτήσει έγκαιρα τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να της επιτρέψει να συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της αύξησης κεφαλαίου. Κοινώς άνθρακές ο… θησαυρός

Να θυμίσουμε πως και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι την τελευταία στιγμή η Ellington δεν συμμετείχε τελικά ούτε στην τελευταία ΑΜΚ ενώ περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλουν και οι εξονυχιστικοι έλεγχοι που γίνονται για τις τιτλοποιήσεις. Εκεί μπορεί να σκάσει άλλη βόμβα.