Τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων προβλέπει συμφωνία που εγκρίθηκε από Ισραήλ και Χαμάς

Τη συμφωνία για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση ομήρων ενέκρινε τα ξημερώματα σήμερα Τετάρτη η ισραηλινή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με Παλαιστίνιους φυλακισμένους, ενώ συμπεριλαμβάνει τρεις Αμερικανούς υπηκόους, μεταξύ τους ένα κορίτσι τριών ετών.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι γονείς του παιδιού αυτού -διευκρίνισε πως το μικρό του όνομα είναι Άμπιγκεϊλ-, το οποίο θα κλείσει τα 4 του χρόνια την Παρασκευή, ήταν μεταξύ των 1.200 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην έφοδο μαχητών της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Με βάση τη συμφωνία, η οποία κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ, είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι «περισσότεροι από 50» όμηροι της Χαμάς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι πρώτες απελευθερώσεις αναμένονται αύριο Πέμπτη, το πρωί. Η συμφωνία προβλέπει επίσης διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο.

Επιβεβαιώνει το Κατάρ

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας. «Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης» διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, διαβεβαιώνοντας ότι αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας.

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με τη Χαμάς θα συνεχιστεί»

Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μετά την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα» αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Χαμάς: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Η Χαμάς εξέφρασε σήμερα Τετάρτη την ικανοποίησή της για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης» ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, προσθέτοντας: «Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή». Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Ικανοποίηση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι προσμένει η συμφωνία να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα «και άλλων Αμερικανών ομήρων» (σ.σ.: Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου). «Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τον Λευκό Οίκο.