Τι είπε ο Μητσοτάκης σε επενδυτές στο Λονδίνο, γιατί η HSBC προτιμά την Alpha Bank και δικαίωση Μακέδου τα αποτελέσματα του ΤΜΕΔΕ

τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ επενδυτών που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται για επίσημη τριήμερη επίσκεψη.

Απευθυνόμενος στους επενδυτές, είπε ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελε να μεταφέρει είναι η δέσμευσή για προώθηση όλων των δύσκολων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεών που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες. Έφερε δε ώς παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα καθώς έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει πλέον σε μια μακροχρόνια και βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Έχουμε πολλές επιχειρήσεις που αξίζουν την προσοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στέλνοντας ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα.

Αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα μας ο πρωθυπουργός μίλησε ιδιαίτερα για τον σπουδαίο ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη της οικονομίας ο τουρισμός, ειδικά μετά το φετινό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουριστικά έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2023, κάτι που σημαίνει ότι ο πήχυς ανεβαίνει ψηλά για την επόμενη χρονιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον στόχο της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

*******

Μεταξύ των 24 μετοχών που προτείνει προς τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, εντάσσει η HSBC, τη μετοχή της Alpha Bank, θέτοντας σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ (ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών μέσω της σύστασης «overweight» που διατηρεί).

Όπως αναφέρει ο βρετανικός οίκος, ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης σχεδόν έχει φτάσει σε τριπλάσια επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω της σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και των υψηλότερων επιτοκίων που διαμόρφωσαν ένα άκρως υποστηρικτικό σκηνικό. Ωστόσο, ενώ υπήρξε re – rating και για τη μετοχή της Alpha Bank, αυτό ήταν χαμηλότερο από τις υπόλοιπες συστημικές, υπό το πρίσμα των ηπιότερων καθαρών εσόδων από τόκους έναντι των υπολοίπων, με τη μετοχή να υποαποδίδει έναντι του δείκτη κατά περίπου 50% στα τρία χρόνια και να διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,5x, ήτοι με discount 16% σε σύγκριση με την Τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον, διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο άκρο των τραπεζών που καλύπτει η HSBC στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη Λατινική Αμερική.

Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί αδικαιολόγητο ένα τόσο πιεσμένο επίπεδο αποτίμησης και εκτιμά ότι η Alpha Bank προσφέρει μια σημαντική έκθεση ως προς το εγχώριο επενδυτικό «story» με ευνοϊκό «risk – reward» ακόμη και μετά το re – rating της οικονομίας – χώρας.

*******

Τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του ΤΜΕΔΕ και τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει στη στήριξη του τεχνικού κλάδου, υπό την ηγεσία του Κώστα Μακέδου, επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσετο Ταμείο για τη χρήση του 2022.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης στην πραγματική οικονομία, τα EBIΤDA (λειτουργική κερδοφορία) του ΤΜΕΔΕ το 2022 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 175%, φθάνοντας τα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Εκπληρώνοντας τον εγγυοδοτικό του ρόλο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, το ΤΜΕΔΕ, σημείωσε θεαματική αύξηση, κατά 60,6% στο επίπεδο του ύψους κεφαλαίων των νέων εγγυητικών καλής εκτέλεσης, διατηρώντας, παράλληλα, σταθερό το πλήθος των νέων εγγυητικών επιστολών, γεγονός που αναμένεται να έχει ισχυρή θετική επίδραση και στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του στρατηγικής, ο Κώστας Μακέδος προχώρησε εντός της χρήσης 2022 σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επόμενες χρήσεις του Ταμείου από τη διαφοροποίηση της επένδυσης στην Attica Bank, συνεχίζοντας ωστόσο να στηρίζει ενεργά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, προσδοκώντας την διεύρυνση της αξίας της επένδυσής του.

Ταυτόχρονα οι μικρές κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις που διψούν για ρευστότητα αλλά συχνά πέφτουν πάνω σε… τοίχο βρήκαν διέξοδο στην «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», χορηγώντας μικροδάνεια ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000 ευρώ με μηδενικά έξοδα, σε νέους επιστήμονες, startups επιχειρήσεις και μικρές μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ συμφώνησε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την επέκταση μέχρι το τέλος του 2024, αλλά και την αναβάθμιση του προγράμματος δανειοδότησης, μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ». Διατηρώντας τους ίδιους ευνοϊκούς όρους, προχώρησε ταυτόχρονα και στον διπλασιασμό του ποσού που μπορεί να λαμβάνει κάθε δικαιούχος μέσω τραπεζικού δανεισμού, το οποίο ανέρχεται πλέον στις 400.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Το Ταμείο παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Μακέδος στόχος του ΤΜΕΔΕ είναι η ενίσχυση του πιστοδοτικού του ρόλου, η ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων εταιρειών του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και η δημιουργία υπεραξιών, με σταθερό γνώμονα τη στήριξη του τεχνικού κλάδου της χώρας.