Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς και το δυναμικό comeback των ομολόγων

Πονοκέφαλο στο Μαξίμου προκαλεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στους πλειστηριασμούς.

Οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων κέρδισαν στο ανώτατο δικαστήριο τη μάχη και τώρα μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν τους πλειστηριασμούς.

Βέβαια η απόφαση θα καθαρογραφθεί σε ένα τρίμηνο και από τότε θα αρχίσει να ισχύει, γεγονός που δίνει ανάσα στο Μαξίμου που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει και τους τραπεζίτες, οι οποίοι είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση.

Στο Μαξίμου σχεδιάζουν νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να μπλοκάρουν εκ νέου τους πλειστηριασμούς, γιατί τρέμουν το πολιτικό κόστος.

Εξάλλου η αντιπολίτευση θα κάνει σημαία το επίμαχο αυτό πρόβλημα με στόχο να κερδίσει τις ψήφους των δανειοληπτών.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο με κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπονομεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος οφείλουν όλοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κυβέρνηση, τραπεζίτες και διαχειριστές κόκκινων δανείων.

Σε διαφορετική περίπτωση αυτή η ιστορία θα συνεχίζει να προκαλεί κραδασμούς στο πολιτικό αλλά και στο τραπεζικό σύστημα.

**************

Οι εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη όχι μόνο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό αλλά ανεβάζουν ρυθμό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ εκδόσεων.

Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 244 δισ. ευρώ (υπολογίζονται και οι σημερινές δημοπρασίες), ενώ ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για μήνα Ιανουάριο το οποίο ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των 239 δισ. ευρώ και είχε καταγραφεί πριν από τρία χρόνια.

Πιο ενεργές στις εκδόσεις εμφανίζονται οι τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν να καλύψουν ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί καθώς ετοιμάζονται να αποπληρώσουν τα φθηνά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΕΚΤ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές οι εκδόσεις χρέους από τις τράπεζες, είχαν σαν αποτέλεσμα στις πέντε ημέρες έως τις 13 Ιανουαρίου να καταγραφεί η εβδομάδα με τις περισσότερες εκδόσεις που έχουν διατεθεί στην αγορά ποτέ.