Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι – Βουτιά για τη λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε για άλλη μια φορά τις αγορές με την απόφασή της την Πέμπτη να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπέρασε το 80%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας επέλεξαν μια περικοπή κατά 100 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας από 13% σε 12%. Τον Αύγουστο, ο τουρκικός πληθωρισμός καταγράφηκε στο 80,2%, επιταχυνόμενος για 15ο συνεχόμενο μήνα και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Η κατεύθυνση της πολιτικής έχει εκπλήξει εδώ και καιρό επενδυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι λένε ότι η άρνηση να γίνει αυστηρότερη πολιτική είναι αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό επιμένει ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η πολύμηνη εκστρατεία για συνεχή μείωση των επιτοκίων καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώνεται και τα συναλλαγματικά της αποθέματα εξαντλούνται, αντίθετα, οδήγησε το νόμισμα της Τουρκίας, τη λίρα, σε πολυετή ύφεση.

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 27% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο μέχρι σήμερα και 80% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας για τα επιτόκια, το νόμισμα υποχώρησε κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας και πλέον διαπραγματεύεται στο νέο ιστορικό χαμηλό των 18,376 ανά δολάριο.