Τουρκία: Πολίτες δεν μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις από τράπεζες, φόβοι για capital controls

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Τουρκία αναφορικά με την οικονομία της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι ακόμη και για capital controls. Εν αναμονή της δεύτερης κάλπης, πολίτες που πήγαν στα ATM για να βγάλουν λεφτά βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

«Έπαθαν σοκ»
Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει το «Show TV» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων: «Πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις».

Όπως μετέδωσε σήμερα Παρασκευή από την Κωνσταντονούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μία εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει σχετικά με το συνάλλαγμα, αφού σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα δεν θα είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση να… κόψει καινούργιο χρήμα για να διοχετεύσει στην οικονομία.

Τα συναλλαγματικά και χρυσά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια

Όπως περιγράφουν οι «Financial Times», τα αποθέματα της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και χρυσό υποχώρησαν κατά 17 δισ. δολάρια κατά τις έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση εν όψει και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας επέβαλε περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες, όπως και σε αναλήψεις προκαταβολής μισθού. Αυτό το είδος capital controls έρχεται λίγες ημέρες μετά την κίνηση της τράπεζας να πουλήσει 9 δισ. δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα, το συνάλλαγμα στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υποχώρησε κατά 9,5 δισ. δολάρια από το τέλος Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια, σε μια πτώση της τάξης του 15%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα εν όψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών, με νέους κανονισμούς που στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για το δολάριο.

Την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα ημερήσια όρια για αγορά συναλλάγματος από τις εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκλιμακωθεί η πίεση στο τουρκικό νόμισμα.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα
Εξάλλου, η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε χθες Πέμπτη σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στις 19,8050 λίρες ανά δολάριο, λίγες ημέρες μετά την έκπληξη της νέας πρωτιάς του Ταγίπ Ερντογάν σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Η λίρα έχει χάσει άνω του 1% από τις εκλογές της 14ης Μαΐου μέχρι σήμερα, έχοντας χάσει 44% της αξίας της το 2021 και άλλο 30% το 2022, κυρίως λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του προέδρου της Τουρκίας, τις οποίες μάλιστα έχει έμμεσα επιβάλει και στην κεντρική τράπεζα της χώρας (χαμηλά επιτόκια σε περιβάλλον υψηλότατου πληθωρισμού).