Τουρκικός εκνευρισμός για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16

Εκνευρισμό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στην Άγκυρα ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 και μάλιστα ενώ η Τουρκία δεν έχει παραλάβει τα αντίστοιχα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ. Πίσω από αυτήν την κίνηση μερίδα του τουρκικού Τύπου «βλέπει» παρέμβαση των ΗΠΑ. Η «Μιλιέτ» να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την Τουρκία, ακόμα και στην παράδοση ανταλλακτικών, ήδη παρέδωσαν δύο F-16, και θα παραδώσουν άλλα 81». Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Σοτζού» σημειώνει ότι «η Ελλάδα παρέλαβε δύο F-16 τα οποία εκσυγχρονίστηκαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ», ενώ η «Α Χαμπέρ» γράφει: «Μετά τις κρίσεις που συνέβησαν με την Ελλάδα ήρθε η παρέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. Εκσυγχρονίζουν 83 F-16 και ήδη παραδίδουν τα δύο».

Οι απειλές Τσαβούσογλου
Η ενόχληση της Τουρκία με τις ΗΠΑ δεν κρύβεται καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα περιμένει πότε η Ουάσινγκτον θα αποφασίσει να πουλήσει στην Τουρκία F-16, καθώς υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες αγορές, όπως η Ρωσία ή η Γαλλία.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μία ημέρα μετά τις απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, που καλούσε την Ελλάδα να συνέλθει και να μην ενεργεί σαν όργανο άλλων δυνάμεων, γιατί θα υποστεί τις συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο έχει μπλοκάρει προς το παρόν το αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια F-16, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν το επόμενο διάστημα, σε μια συνάντηση που προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.