Τους τελευταίους συντάκτες του απολύει το «National Geographic»

Τους τελευταίους συντάκτες του απολύει το θρυλικό «National Geographic», το οποίο πλέον δεν θα κυκλοφορεί σε έντυπη έκδοση στις ΗΠΑ. Οι περικοπές, οι τελευταίες σε μια σειρά απολύσεων της ιδιοκτήτριας εταιρείας Walt Disney Co., περιλαμβάνει 19 συντάκτες οι οποίοι ενημερώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο για τον τερματισμό της συνεργασίας τους με το περιοδικό που εδώ και 135 χρόνια καταγράφει την επιστήμη και τον φυσικό κόσμο. Πλέον, τα άρθρα θα αναλαμβάνουν κυρίως freelancers.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απολύσεων σε διάστημα εννέα μηνών και το τέταρτο από το 2015, οπότε άρχισε μια σειρά αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους απολυμένους υπαλλήλους, το περιοδικό έκανε περικοπές στα συμβόλαια με φωτογράφους που μέχρι πρότινος περνούσαν μήνες στα κατά καιρούς πεδία ενδιαφέροντος για την καταγραφή των εικόνων της έκδοσης, εκ των οποίων κάποιες έμειναν στην Ιστορία. Σε μια περαιτέρω απόπειρα μείωσης του κόστους έκδοσης, τα αντίτυπα του περιοδικού με το εμβληματικό κίτρινο πλαίσιο δεν θα πωλούνται στην αγορά της Αμερικής, αρχής γενομένης από το 2024.

Όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» ο εκπρόσωπος της έκδοσης Κρις Άλμπερτ, οι αλλαγές στο προσωπικό δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια της εταιρείας για συνέχιση της παραγωγής ενός μηνιαίου περιοδικού, ωστόσο «θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία για την κυκλοφορία διαφορετικών ιστοριών και τη γνωριμία με το κοινό μας στις πολλές πλατφόρμες μας».

Το ιστορικό περιοδικό, το περιεχόμενο του οποίου ήταν συχνά αποτέλεσμα μηνών έρευνας και ρεπορτάζ, έπεσε κι αυτό «θύμα» της ραγδαίας ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων. Στην ακμή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε περισσότερα από 12 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ και εκατομμύρια άλλους στο εξωτερικό. Πολλοί από τους φανατικούς αναγνώστες του, στους οποίους άνοιγε νέα παράθυρα γνώσης στο Διάστημα, στα βάθη των ωκεανών και τα πλέον αθέατα σημεία του πλανήτη, συνήθιζαν να συλλέγουν τα παλιά τεύχη, κρατώντας τα πεισματικά σε βιβλιοθήκες, αποθήκες και σοφίτες. Στα τέλη του 2022, διέθετε 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές. Ωστόσο, το «National Geographic» παραμένει μεταξύ των πλέον διαβασμένων εντύπων στην Αμερική, ακόμη και σήμερα.