Το ενδιαφέρον της Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική και τα ερωτήματα που δημιουργούνται, παραμένουν ελκυστικές οι τράπεζες και ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος

Μεγάλη έκπληξη δημιούργησε σε κύκλους της αγοράς το ξαφνικό ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική.

Αυτά που ξαφνιάζει δεν είναι η επιθυμία αποεπένδυσης του CVC. Αυτό είχε ακουστεί. Αυτο που ξαφνιάζει ειναι οτι μια Τράπεζα – και οχι η Εθνική Τράπεζα – θέλει να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Δημιουργούνται όμως πολλές εύλογες απορίες :

1. Γιατί τώρα; Πριν λίγα χρόνια οι Τράπεζες ήθελαν να αποεπενδύσουν απο ασφαλιστικές γιατι τους επιβάρυναν τις Κεφαλαιακές απαιτήσεις. Τώρα τι άλλαξε;
2. Εαν όντως αληθεύουν οι πληροφορίες για το τίμημα – περιξ των 600 εκατ. Ευρω – τοτε ισως μιλαμε για οσμή σκανδάλου.Τον Μάρτιο του 2022 η Εταιρια – με μεγαλη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των 70 εκατ. ευρώ ετησίως – πουλήθηκε για 500 εκατ.

Φαίνεται οτι το αναβαλλόμενο τμημα του τιμήματος δεν έχει καταβληθεί. Αρα μιλαμε για πληρωμη 250 -300 εκατ Ευρω. Έκτοτε το CVC πήρε μέρισμα 130 εκατ ευρώ απο κέρδη προηγούμενων χρήσεων και τώρα θα εισπράξει άλλα 600 εκατ. ευρω !!! Ή τότε υποεκτιμήθηκε η αξια της Εταιρείας ή τώρα υπερεκτιμάται χωρίς προφανή λόγο ! Ειδικότερα το 2022 έβγαλε μειωμένη κερδοφορία και το 2023 μεγάλη ζημία. Για το 2024 δεν υπάρχουν στοιχεία. Τι άλλαξε λοιπον;
3. ⁠Οι πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς στις ασφαλίσεις Υγείας επηρεάζουν δυσμενώς τα παλαιά χαρτοφυλάκια. Οι μειωμένες αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι Εταιρείες – και η Εθνική – δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα;
Από που προέρχεται το υπεραισιόδοξο αυτής της αγορας;
4. ⁠Προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι και η Πειραιώς θα πρέπει να πληρώσει ρήτρες εκατομμυρίων στις εταιριες που συνεργαζεται αλλα και το CVC στην ΕΤΕ αν τελικά μπορεί να σπάσει η σύμβαση.

Ακούγεται πάντως στην πιάτσα οτι η Διοίκηση και το ΔΣ της ΕΤΕ είναι ανήσυχοι και γιατί δεν μπορεί να ανταποδώσει τίμημα επαναγοράς υψηλότερο απο τίμημα πώλησης, αλλά κυρίως γιατί αν το τίμημα 3 χρόνια μόνο μετά είναι τόσο υψηλότερο απο το τίμημα πώλησης της Εταιρείας βάσει ποιας λογικής αποφάσισε τότε το ΔΣ να προχωρησει στην πωληση;

Μάλλον θα πρέπει να δούμε τι θα ανακοινωθεί και είναι βεβαιο οτι θα γίνει μεγάλη φασαρία που θα αγγίξει και την ΕΤΕ…..

********

Σε μία συγκυρία που τα επιτόκια μειώνονται , οι τράπεζες βρίσκουν… αντίδοτο στα μειωμένα κόστη πληρωμής τόκων στις καταθέσεις και αύξηση στις χορηγήσεις με περιορισμό των «κόκκινων» δανείων.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, που σηκώθηκε σκόνη από τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό ή και την κατάργηση σε κάποιες από τις προμήθειες των τραπεζών, οι αναλυτές εμφανίζονταν καθησυχαστικοί . Και όχι μόνο αυτό, αλλά παραμένει ακόμα το discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κι αυτό είναι που καθιστά τον κλάδο περισσότερο ελκυστικό, ενώ συμβάλλει στη μείωση του P/E σε μονοψήφια επίπεδα .

Αναλυτές δεν κρύβουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και πάλι θετική έκπληξη από τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και να προκύψουν νέες αναβαθμίσεις μετά και την αναβάθμιση της Παρασκευής από την S&P.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που είναι γνωστό στο Χ.Α., πρώτη θα ανακοινώσει η Τράπεζα Κύπρου αποτελέσματα και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 24 Φεβρουαρίου, η Eurobank στις 27 του ίδιου μήνα και η Alpha Bank στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, η Alpha Bank για το 2025 έχει εκτιμώμενο δείκτη P/TBV (τρέχουσα τιμή στο Χ.Α. σε σχέση με τη λογιστική αξία) 0,55 φορά, η Τράπεζα Πειραιώς 0,64 φορά, η Εθνική Τράπε ζα 0,91 φορά και η Eurobank 0,99 φορά. Ο αντίστοιχος μέσος δείκτης των τραπεζών του Stoxx 600/Banks είναι στη 1,08 φορά που αντιστοιχεί σε discount 23% και το discount πάει στο 25% αν δούμε τις τράπεζες της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, η αύξηση του ποσοστού των κερδών που θα διανείμουν δίνει μέση μερισματική απόδοση 8,5% το 2025 έναντι 6,5% των ομοειδών του εξωτερικού.

********

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε στην αυγή της δεύτερης θητείας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς της τάξης του 25% στις εισαγωγές προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό, και πρόσθετους δασμούς της τάξης του 10% στις εισαγωγές από Κίνα, αναμένεται να έχει  ισχυρό πληθωριστικό αντίκτυπο, καταρχήν στην αμερικανική οικονομία.

Αναμένεται επίσης να αποτελέσουν πλήγμα για την ανάπτυξη, όχι μόνο για τις οικονομίες των κρατών της Βόρειας Αμερικής αλλά και της Ευρώπης και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία.

Ο Καναδάς και το Μεξικό υποσχέθηκαν απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ , ξεκινώντας έναν εμπορικό πόλεμο που πρόκειται να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η χώρα θα επιβάλει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 106 δισ. δολαρίων, ενώ η Πρόεδρος του Μεξικού Claudia Sheinbaum δεσμεύτηκε να επιβάλλει αντίποινα. Η Κίνα υποσχέθηκε «αντίστοιχα αντίμετρα» στους δασμούς 10% του Τραμπ στις κινεζικές εξαγωγές χωρίς, όμως περαιτέρω ανακοινώσεις.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ την Τρίτη και δεν είναι σαφές εάν αυτό προσφέρει ένα παράθυρο τελευταίας ευκαιρίας για συμφωνία.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη οπως τονίζει η UBS στη σχετική έκθεσή της, οι συνολικές επιπτώσεις των δασμών Τραμπ που επιβλήθηκαν σε βάρος των τριών μεγαλύτερων εμπορικών του εταίρων είναι σχετικά μικρές Αν ωστόσο ο Τραμπ συνεχίσει επιβάλλοντας δασμούς και στην Ευρώπη, θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος και η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να επιβραδυνθεί το 2025-2026.

Σύμφωνα με τη UBS, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στην Ευρώπη και η Ευρώπη απαντήσει, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία θα ήταν συνάρτηση των δασμών στις εισαγωγές, του βαθμού υποτίμησης του νομίσματος και της σχετικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή η UBS βλέπει άνοδο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού κατά 0,5%.